tisdag, februari 28, 2006

Vi ses igen, kamrater!

"Vi ses igen, kamrater!

Vi ses i Folkets hus, i studiecirkeln, vid möten i arbetarekommun och i facket. Vi ses igen i futten på byggarbetsplatserna, under rasten klockan 9:15, någonstans mellan mackan och kortleken, en stunds politik. Vi ses igen efter 1 timma och 48 minuter när Gunnar Sträng avslutat en kort inledning på en distriktskongress.

Vi ses igen i valstugan, dessa den svenska sågverksindustruns kuttersmycken, vid bråten av valsedlar och broschyrer, med ivriga människor som frågar och skall få svar.

Vi ses igen i portgången med packen av broschyrer. Du tar uppgång A och jag tar uppgång B. Framför Konsum, i planteringen, på torget, i hörnet mot Storgatan, vid fabriksgrinden klockan 7 en kulen morgon, i Stockholms city på tunnelbanestationen med glesa turer och 70-kort.

Vi ses på Götaplatsen med facklorna och fanorna och sången, när folket kommer från varven och verkstäderna. Vi ses igen, kamrater, någonstans i skärningspunkten mellan drömmen och slitet, i människornas möte till prövande samtal och gemenskap.

Vi ses igen, kamrater."

Ur Olof Palmes avslutningstal vid 1975 års partikongress.


[Återigen. Missa inte det här 1 mars!]

Politiska fotbollssupportrar

I senaste nummret av världens bästa (fotbolls)magasin Offside finns det ett väldigt intressant reportage om Livornos Ultrasupportrar som politiskt placerar sig på vänsterkanten. Bilden ovan är en politisk karta över italienska ultrasgrupper. Är man som jag bisarrt fascinerad av subkulturer är den något att dregla över. Det ger onekligen vänsterytter en ny innebörd.

Give me a fuckin' break!

Via Magnus upptäckte jag den här smörjan hos Expressen. Det kanske är Expressen som borde sätta sig ner och diskutera "gränser". "Avdelningen kallas för kommunikationsenheten", kanske för att det är en kommunikationsenhet! "Hemlig avdelning"? Jag tror att Ingvar Hedlund, Cecilia Garme och Micke Ölander utgör en hemlig avdelning på Expressen. Och dom jobbar säkert på ett våningsplan också. Jävla ankdamm! Suck...!

Varför?

I dagens Metro (sida 4) kan man läsa om en pensionär som smygfotat unga kvinnor under kjolen i t-banan med mobiltelefonkameran. Är det själva fotograferandet eller bilderna som är grejen? Man lär ju inte kunna se så mycket på en sådan bild? Jag fattar inte.

Stötande?

Stötande, men sant. Stötande därför att det är sant. Fast det är möjligt att Fredrik Reinfeldt aldrig rent praktiskt har suttit på någons rygg och stuckit en högaffel (Är det en högaffel?) i rumpan på denne. Och då ska bilden strimmlas i pappersförstöraren. Eller?

Dikt från en fanväktare

Jämlikhet som förutsättning för frihet
Demokrati som jämlikhetens praktik
Demokrati innanför fabriksgrindarna
Demokratisk socialist med stolthet och glädje
Tjugo år känns som en oändlighet
Den röda fanan böjer sig i sorg, i saknad
Sträcker sig mot den frusna marken
Väntar på våren


[Glöm inte det här imorgon.]

Etiketter:

måndag, februari 27, 2006

Wigforss på radion

Lyssnade precis på Vetenskapsradion Forum som utsåg ingen mindre än Ernst Wigforss till Sveriges fjärde främsta vältalare (levande och döda får man anta). När man får höra Wigforss tala på temat "Har vi råd att arbeta" (förövrigt idéer som man borde lyssna mer på!) slår det mig att han låter som Nils Poppes karaktär Fabian Bom. Det var en lite märklig känsla.

Fredrik hjärta Veronica!

Jag har en ny favvoserie på TV. Natten mellan lördag och söndag gick de fyra första avsnitten av Veronica Mars. En fantastiskt skön mix av Buffy och Kitty, med en nypa klasskamp i blandningen. Weevils PCH Bike Club är som en kalifornisk 2000-talsvariant av 50-talets östermalmska Spiltaligan. Arbetareklassungar (barn till mexikanska invandrare som städar överklassens villor) som organiserar sig för att stå mot det klassamhälle som i TV-världen heter Neptune. Inte alltid på rätt sida lagen, alltid på gränsen till avgrunden.

Veronica själv är dotter till den före detta polischefen (och nuvarande privatdeckaren och prisjägare) som rasat genom klassamhället när han anklagade IT-kapitalisten Kane för mord på sin egen dotter (och Veronicas bästa kompis). Med sig drog han Veronica som fallit genom skolans eget statussystem. Veronica löser brott mellan lektionerna och betraktar det lokalsamhälle där hennes före detta stekarkompisar styr. TV-serien är ett måste.

Och när jag blir stor ska jag gifta mig med Veronica Mars!

lördag, februari 25, 2006

Ingen skillnad på vänster och höger?

Det råder en skriande brist på intressanta politiska magasin i Sverige. De som borde ligga mig närmast hjärtat: Arena, Ordfront och ETC lämnar mig alla likgiltiga (om än av olika anledningar). Och det är inte ett dugg bättre på högerkanten. De politiska magasinen som finns på svenska är skit, för att uttrycka det på ren svenska. Man önskar att någon ville lyfta blicken från den värld innanför Stockholms (bil)tullar där de alla verkar. Analysera hur och varför arbetslösheten är högre och röstdeltagandet är lägre i Fittja och Fisksätra än i SoFo och kring Stureplan till exempel. I senaste nummret av Arena (1/2006) upptäckte jag följande citat av redaktör Magnus Linton:

"Så kom Neo. Vi var några stycken med radikalt liberala böjelser som såg fram mot ett fett idémagasin där politik skulle penetreras djupt och länge och texter komma ut via ett filosofiskt laddat liberalt filter. Lite skön hjärngympa. Oväntade slutsatser. Fint skruvat. Vi trodde vassa pennor skulle ta oss med på svindlande resor över framtidens heta liberala fältavsnitt: fildelning, upphovsrätt, övervakning, sexradikalism, migration, genteknik, transhumanism och inte minst Vita Husets akuta hot mot den största av liberalismens alla segrar: den fria aborträtten. Och vi trodde att det skulle vara - som namnet lovade - nytt."

Min reaktion blev lite undrande. Varför då? Linton beskriver ju sin egen tidning. Det är ju exakt det där som Arena har fokuserat på de senaste åren. Och han förväntar sig detsamma av ett näringslivsfinansierat politiskt magasin? Märkligt. Ska inte politiska magasin som placerar sig på en politisk skala ge uttryck för politiska skillnader? Eller är den politiska debatten så likriktad idag att vänster och höger smält samman till en odefinierad disskussion om fildelning och upphovsrätt. Isåfall kanske Piratpartiet har en framtid iallafall? Jag förstår ingenting, men längtar efter ett politiskt magasin med hjärtat till vänster som kan ge mig samma känsla som fotbollsmagasinet Offside gör. För det finns väl fler begåvade politiska skribenter i Sverige än det finns begåvade sportjournalister?

fredag, februari 24, 2006

Frifräsare

Frifräsare,
Som gör sig till
Rörelsens företrädare
Genom att spotta
Våra motståndare i nacken.
Spottar på
Våra grundvärderingar.
Lev väl.
Någon annanstans.

torsdag, februari 23, 2006

Suck...

JÄVLA AMATÖRER!!!

Tomt

Bajen förlorade med 2-0 borta mot FC Köpenhamn i första kvarten i Royal Leauge. Fan... Varför känns det alltid så tomt efter en förlust?

Frukthandel

Norra Latin
Har blivit saluhall.
En genmodifierad apelsin
Med fint orange skal,
Ruttet fruktkött
Och många klyftor inuti
Saluförs idag.

Dagens understatement

"Det här kommer att förändra livet för min familj som är kvar i Vietnam," säger Quang Dao som precis vunnit 122 miljoner kronor efter skatt i Aftonblaskan.

onsdag, februari 22, 2006

Informationssamhällets elit?

Fascisterna upprätthåller sin människosyn.
Idag på e-postlistor, istället för på gatorna.
Musarmarna höjs i romersk hälsning.
Till en självdefinierad elit.

För att göra en parafras: "Detta inlägg från wigforsska tankar är givetvis ett konstverk. Utformningen, uttrycket samt skribenten är en del av konstverket." ;-)

Engelska muggar och DVD:ar



Jag skulle vilja ha en ny kaffemugg till jobbet och här har jag hittat två käcka varianter. Fast det verkar lite jobbigt att beställa från England. Detsamma med den här DVD:n, Daraka skrev en intressant recension av den för något år sedan. Finns dom att köpa någonstans i Stockholm?

tisdag, februari 21, 2006

Vådaskjutningar en bra grej?


Jag hittade den här opinionsundersökningen via "Drink-Soaked Trotskyite Popinjays for War" och "Wonkette!"

Snabböversättning:

Hur ser USA på Dick Cheney?

Är du nöjd eller missnöjd med det jobb vicepresident Dick Cheney har gjort i Bushadministrationen?

Har vådaskjutningen gjort dig mer negativ angående vicepresidenten, mer positiv eller har det inte gjort någon skillnad?

Mer positiv 4%

Mer negativ 24%

Ingen skillnad 69%

WTF? betyder "What the fuck?", dvs ungefär "Vad ända in i helvete?"

I shot a man in Reno, just to watch him die?

Jag såg filmen "Walk the Line" om Johnny Cash på bio igår. Han är så gangsta man kan bli och underhöll gärna illusionen av att han var en gammal kåkfarare, trots att han bara satt en natt i finkan under hela sitt liv. Och om man ska tro filmen så bottnar ryktet i hans första hit, "Folsom Prison Blues" som egentligen handlar om hans tid i Flygvapnet. Och det är ju intressant att man ofta kräver att musikartister ska vara "äkta" på ett sätt som man inte kräver av till exempel författare. Cervantez slogs aldrig med väderkvarnar och ingen tror det heller. Men när man kommer till att Bruce Springsteen aldrig jobbade på bruket, att de flesta gangstarapparna aldrig har sålt crack eller att Johnny Cash aldrig satt i Folsom Prison så börjar folk skruva på sig. Däremot spelade han in en liveskiva i Folsom Prison. Senare spelade han också in en liveskiva på Österåkeranstalten i Sverige. (Alla kommunalråd och politruker i Lenet, glöm inte vem som krossar i musikkunskap!) Och så avslutar vi med texten till "Folsom Prison Blues":

I hear the train a comin'; it's rollin' 'round the bend,
And I ain't seen the sunshine since I don't know when.
I'm stuck at Folsom Prison and time keeps draggin' on.
But that train keeps rollin' on down to San Antone.

When I was just a baby, my mama told me,
"Son, Always be a good boy; don't ever play with guns."
But I shot a man in Reno, just to watch him die.
When I hear that whistle blowin' I hang my head and cry.

I bet there's rich folk eatin' in a fancy dining car.
They're prob'ly drinkin' coffee and smokin' big cigars,
But I know I had it comin', I know I can't be free,
But those people keep a movin', and that's what tortures me.

Well, if they freed me from this prison,
if that railroad train was mine,
I bet I'd move on over a little farther down the line,
Far from Folsom Prison, that's where I want to stay,
And I'd let that lonesome whistle blow my blues away

[Uppdatering, 2006-02-22]: Jonas tipsade i kommentarerna om en fantastisk Johnny Cash-sida med gratis Juke Box!

måndag, februari 20, 2006

Neeeej!

FAN, FAN, FAN!!! Tre månader är alla matcher före VM-uppehållet, det vill säga matcher mot bland annat Helsingborg (tack och lov utan Henke), Skansen, Malmö iffiff, Götet, och gnaget. Sex månader är... Nej, jag kan inte tänka på det.

Från DN:

Hammarbyback borta minst tre månader

Hammarbys vänsterback David Johansson, 24 år, ser ut att missa all fotboll i tre till sex månader.
På onsdag ska Johansson göra en grundlig undersökning av det knä han skadade i torsdagens inomhusmatch mot norska Vålerengen i Royal League.

- Troligtvis är främre korsbandet skada eller av, säger Johansson. Jag vill i så fall operera mig så fort som möjligt. Det känns tråkigt men inget att göra något åt.

Rebella

Den här bilden borde ju vara självskriven som logga till Unga s-kvinnor Rebella. Den är ritad av konstnären Helga Henchen (1917-2002) som var aktiv i Kulturarbetarnas socialdemokratiska föreningen som jag sitter i styrelsen för. För det är väl från Helga Henchen namnet kommer ifrån?

Hakelius är bäst!

Jag gillar Johan Hakelius. Han är lätt Sveriges roligaste krönikör. Han må vara borgerlig, men han är bäst. Det enda som är lite synd är att han inte längre rapporterar från Riksdagens kammare i SvD. Läs hans krönika i Aftonbladet om varför han tror att Reinfeldt oroar sig mer för sina vänner än för ångvälten socialdemokratin. Känn på det här formuleringen:

"Det är inte kul att bli överkörd av en ångvält, men det är trots allt en moderatledares huvudsakliga uppgift. Det vore meningslöst att oroa sig. Bättre att lägga sig ned, blunda och tänka på skattesänkningar."

söndag, februari 19, 2006

"Med stolthet och glädje" - Ett samtal om Olof Palmes socialism

Med anledningen av 20-årsdagen av mordet på Olof Palme arrangerar ABF Stockholm, Socialistiskt Forum och SSU Stockholm ett seminarium om ideologen Olof Palme. Titeln är:

"Med stolthet och glädje" - Ett samtal om Olof Palmes socialism

Olof Palme var enligt egen utsago "demokratisk socialist med stolthet och med glädje." 20 år efter Olof Palmes död är det märkvärdigt tyst i den socialdemokratiska idédebatten. Vad hände med den demokratiska socialismen, strävan efter en mänskligare värld? Vi lever idag i en annan verklighet än den Palme verkade i - öststatskommunismen har fallit, kapitalismen har trängt sig in på allt fler livsområden, kriget mot terrorismen förs med allt hårdare repression. Har vi något att lära av Olof Palme? Har hans idéer någon bärkraft idag? Vilka var hans idéer?

Deltagare:
Anna-Greta Leijon (tidigare statsråd)
Ann-Marie Lindgren (tankesmedjan Idé & tendens)
Lisa Pelling (tidigare generalsekreterare, IUSY)
Henry Pettersson (statsvetare, författare till "Den försiktiga kemelonten. Europeisk socialdemokrati och brittiska Labour" och "Studier i rött -Socialdemokratins idéer")

Moderator:
Peter Gustavsson (Socialistiskt Forum)

Tid och plats är onsdag 1 mars, 18:30 i ABF-huset, Sveavägen 41 i Stockholm.

fredag, februari 17, 2006

Fotboll igår

Man spelade i någon slags lada. Bollen studsade som pingpongboll på det konstiga gräsunderlaget, konstiga gräsliga underlaget, konstgräsunderlaget. David Johansson gjorde ett mål. David Johansson skadade knäet. Vålerenga vinner med 2-1. Bajen går vidare till kvarten som grupptvåa. Ungefär så.

torsdag, februari 16, 2006

Haitis diplomatikrati

Saxat från SvD:

"Internationella diplomater har nått en överenskommelse med Haitis regering, så att Prévals andel av rösterna blir över de 50 procent som krävs för att undvika en andra valomgång i mars."

"Tricket var att räkna bort de cirka 85 000 blanka valsedlar som redovisats. På så vis får Préval en bit över hälften av rösterna, drygt 51 procent."

Vilken fantastisk seger för demokratin! Internationella diplomater kommer överens med den sittande regeringen om hur man ska tolka ett valresultat. Alla föreningsmänniskor tänker väl som jag? Det är bra att ha tydliga stadgar (eller i det här fallet en tydlig vallag). "Trick" ska inte vara ett ord som används när man ska räkna röster.

tisdag, februari 14, 2006

Blåränderna går aldrig ur!

Long time no see...

Den här går ut till A L L A med suspekta böjelser i framförallt Stockholm:

Sjung för gamla Djurgår´n nu,
sjung i ur och skur!
Visa folk att blåa ränder,
dom går aldrig ur!

Det finns saker här i livet som är obetalbara!