onsdag, februari 22, 2006

Informationssamhällets elit?

Fascisterna upprätthåller sin människosyn.
Idag på e-postlistor, istället för på gatorna.
Musarmarna höjs i romersk hälsning.
Till en självdefinierad elit.

För att göra en parafras: "Detta inlägg från wigforsska tankar är givetvis ett konstverk. Utformningen, uttrycket samt skribenten är en del av konstverket." ;-)

8 Comments:

At februari 22, 2006 9:19 em, Blogger Johan Sjölander said...

Det pinsammaste med det hela är väl att Bard verkligen tror på vad han gör. Hade honom på ett seminarium på Bommers för några år sedan - och han var fast övertygad om att makten över framtiden tillföll dem som hade makten över de rätta sändlistorna.
Men elit? Stig-Björn Ljunggren och Adam Alsing? Kom igen.

 
At februari 23, 2006 9:07 fm, Blogger fredrik said...

Det ska nog vara ett frågetecken i rubriken egentligen.

 
At februari 23, 2006 9:09 fm, Blogger fredrik said...

Och nu har jag satt dit det.

 
At februari 23, 2006 10:18 fm, Anonymous Anonym said...

Det pinsammaste är inte att Bard tror på det han gör. Utan att journalister och forskare tappar all sans, heder och inte minst respekt för källskydd när de roar sig med att skvallra runt i sin "elitistiska" mejlkrets.

 
At februari 23, 2006 10:45 fm, Anonymous Anonym said...

Frågetecknet i rubriken äger onekligen sin plats: "Men när den stalinistiska piskan viner sluts leden på Elit. Bards retorik, tillskyndarnas hejarop och klappjakten på läckan är som tagen ur en diktaturs abc i konsten att kräva lojalitet mot gruppen. Elits ordningsregler tillåter inte medlemmarna att ha den kanske viktigaste humanistiska egenskapen: förmågan att tvivla - på gruppens lagar."

En "elit" i form av en bräkande fårskock är ingen elit.

Men i kväll spelar gräddan av den riktiga eliten; de vackraste och alltid bästa. Förhoppningsvis lär de grönvita hjältarna danskjävlarna hur fotboll ska spelas.

 
At februari 23, 2006 11:04 fm, Blogger fredrik said...

Nej, någon egentlig elit är det väl inte frågan om. Även om det på en e-postlista (DET är lite småironiskt) jag är med på varit en viss diskussion om de nämnda namnen inte tillhör de 9 000 mest inflytelserika människorna i Sverige, dvs den mest inflytelserika promillen av Sveriges befolkning. Kanske tillhör de de 90 000 mest inflytelserika personerna, dvs den mest inflytelserika procenten. Men om de är en elit eller inte är väl ganska ointressant. Det verkar finnas syn på sig själva som "en självdefinierad elit". Grupper med sådana här portalparagrafer brukar dock sällan tillhöra samhällseliten:

"Du får gärna prata skit om personer som inte är medlemmar på Elit. Hat är en fantastisk känsla. Du kan räkna med vårt fulla stöd, för den som står utanför Elit är ALLTID mindre värd och är en sämre människa än den som är med ... Världen är full av människor som aldrig kommer få en chans att vara med på Elit. Du har valt att urskilja dig från dessa människor genom att vara med på Elit & Du är jävligt speciell. Och bara Elit är ännu jävligare än du."

Men det gör dem inte mindre obehagliga.

Men som föregående talare påpekar spelar den verkliga eliten ikväll. Jag hoppas bara att jag inte missar för mycket när jag i expressfart tar mig från kvällens möte till närmaste sportbar.

 
At februari 23, 2006 1:30 em, Blogger fredrik said...

Jag tror nog att Bard som Johan skriver tror på vad han gör. Han verkar ha en självbild som präglas av ett visst mått av "övermänniska". Många andra av deltagarna tycker nog bara att det är en kul grej, är kanske lite smickrade av att få vara med i en exklusiv skitsnackarklubb. Men frågan är om man inte har ett ansvar för vad man figurerar i för sammanhang och ska vara beredd på att omvärlden har åsikter om det. På samma sätt som "eliten" har haft åsikter om utomstående, "mindre värda" människor.

 
At februari 24, 2006 10:47 fm, Blogger fredrik said...

Jag tycker att även osmakliga åsikter ska få vädras (jag har ett litet drag av yttrandefrihetsfundamentalism). Men om man vädrar sådana åsikter måste man också vara beredd på att andra ifrågasätter dessa åsikter. Och all form av fascism (i stort och smått) är beroende av att det finns folk runt omkring som ger sitt tysta medgivande.

 

Skicka en kommentar

<< Home