lördag, februari 25, 2006

Ingen skillnad på vänster och höger?

Det råder en skriande brist på intressanta politiska magasin i Sverige. De som borde ligga mig närmast hjärtat: Arena, Ordfront och ETC lämnar mig alla likgiltiga (om än av olika anledningar). Och det är inte ett dugg bättre på högerkanten. De politiska magasinen som finns på svenska är skit, för att uttrycka det på ren svenska. Man önskar att någon ville lyfta blicken från den värld innanför Stockholms (bil)tullar där de alla verkar. Analysera hur och varför arbetslösheten är högre och röstdeltagandet är lägre i Fittja och Fisksätra än i SoFo och kring Stureplan till exempel. I senaste nummret av Arena (1/2006) upptäckte jag följande citat av redaktör Magnus Linton:

"Så kom Neo. Vi var några stycken med radikalt liberala böjelser som såg fram mot ett fett idémagasin där politik skulle penetreras djupt och länge och texter komma ut via ett filosofiskt laddat liberalt filter. Lite skön hjärngympa. Oväntade slutsatser. Fint skruvat. Vi trodde vassa pennor skulle ta oss med på svindlande resor över framtidens heta liberala fältavsnitt: fildelning, upphovsrätt, övervakning, sexradikalism, migration, genteknik, transhumanism och inte minst Vita Husets akuta hot mot den största av liberalismens alla segrar: den fria aborträtten. Och vi trodde att det skulle vara - som namnet lovade - nytt."

Min reaktion blev lite undrande. Varför då? Linton beskriver ju sin egen tidning. Det är ju exakt det där som Arena har fokuserat på de senaste åren. Och han förväntar sig detsamma av ett näringslivsfinansierat politiskt magasin? Märkligt. Ska inte politiska magasin som placerar sig på en politisk skala ge uttryck för politiska skillnader? Eller är den politiska debatten så likriktad idag att vänster och höger smält samman till en odefinierad disskussion om fildelning och upphovsrätt. Isåfall kanske Piratpartiet har en framtid iallafall? Jag förstår ingenting, men längtar efter ett politiskt magasin med hjärtat till vänster som kan ge mig samma känsla som fotbollsmagasinet Offside gör. För det finns väl fler begåvade politiska skribenter i Sverige än det finns begåvade sportjournalister?

4 Comments:

At februari 27, 2006 9:41 fm, Blogger Johan Sjölander said...

Håller helt med. Vad hände med den där blaskan, vad var det nu den hette? Solidariskt Forum? Socialistisk Form? Den kanske kunde vara nått...

 
At februari 27, 2006 10:15 fm, Blogger fredrik said...

SF skulle säkert ha en roll att spela. Men det är trots allt en socialdemokratisk tidning som ska tillverkas på fritiden. Jag tror inte att Offside skulle bli bättre om den bara skrev om det bästa laget, Bajen. Och på samma sätt skulle jag vilja se ett oberoende vänstermagasin.

 
At mars 03, 2006 4:20 em, Blogger Ulf Bjereld said...

Men kanske ett som till skillnad från Offside hade skribenter av båda könen...

 
At mars 03, 2006 4:32 em, Blogger fredrik said...

Ja, jag vet att jag är reaktionär som inte tänkt på att Offside (nästan) bara skrivs av män. Men båda könen borde rimligen öka poolen av duktiga skribenter.

 

Skicka en kommentar

<< Home