Vad vet regeringen om historiematerialismen?
Jag håller på att läsa ett recensionsexemplar av Olle Svennings kommande biografi över Göran Persson och stöter på följande passage i Svennings diskussion om det senaste partiprogrammet:
"Enn Kokk, kritikern av det nya programmet, beklagar att de sista marxistiska reminiscenserna tagits bort. Jag är inte riktigt säker på om han har rätt. För egen del finner jag snarare en sorts osentimental realism i programmet. Förresten, om någon skulle ta sig före att examinera dagens statsråd på det allra mest elementära i marxismen, så skulle bara en, möjligen två, nå godkänt."
Det här gjorde mig lite nyfiken. Vilka kan dessa vara? Rimligen bör Lena Sommestad var en av dem. Hon är trots allt professor i ekonomisk historia och med en bakgrund i alternativrörelserna på sjuttiotalet. Jag utgår från att Morgan Johansson skulle klara förhöret också med tanke på att han har varit ordförande för radikala SSU Skåne (och med tanke på att lillebror aldrig försätter en chans att prata Marx). Ylva Johansson borde väl klara det? Hon må vara högersosse nu, men är ju trots allt gammal kommunist. Det brukar väl ingå någon slags grundcirkel då? Vad tror ni? Vilka i regeringen kan redogöra för bas och överbyggnad, produktivkrafternas utveckling, mervärdesläran och profitkvotens fallande tendens? Härmed utlyser jag någon slags gissningstävling.
5 Comments:
Bosse tror jag klarar tentan med spets, inte minst med tanke på ssu-bakgrunden.
Funderade på honom också. Fast jag skrev inte upp honom för att jag tänkte att han var ordförande innan den riktiga marxifieringen av SSU på 1970-talet. SSU var ju fram till hans generation "verklighetssynens ungdom" (om man bortser från austromarxisterna i Stan).
Jag är övertygad om att allas vår stockholmska Bosse Ringholm hade klarat testet utan någon som helst tvekan!
Med lite mer tvekan, om än godkänt, så tror jag dessutom att Freivalds skulle klara testet..
Att Lena, Morgan och Bosse klarar tentan ställer jag utom allt tvivel, Ylva skulle sura men svaren sitter nog i ryggmärgen så hon skulle nog också få godkänt.
Hans Karlsson ska klara det - han har tagit tentamina i sociologi i Örebro och gått fackliga långkurser i ideologi på det radikala 70-talet (se http://www.regeringen.se/sb/d/1228/a/35075). Och är det någon som har nytta av att förstå klasskampens natur är det en förhandlingschef på LO.
Ulrica Messing tror jag också skulle kunna en hel del. Hon har sin bakgrund i det röda Gävleborg och i Hasselarörelsen, se http://www.regeringen.se/sb/d/1118/a/35069.
I övrigt tror jag att både Pär Nuder och Thomas Östros mycket väl kan redogöra för många av marxismens grunddrag. Om de sedan håller med är ju en lite annan fråga.
Intressant frågesport faktiskt - hur många i regeringen kan socialismens grundidéer. I sången Morgan och hans vänner skrev i Skåne hette det väl att "vi ska skicka Ingvar Carlsson på en snabbkurs i marxism". Margareta Winberg har ju hållit genuskurser för Göran, men är det någon som försökt ge honom några andra ideologikurser?
Du menar att det finns en koppling. Ideologisk snabbkurs för GP=ambassadörspost? ;-)
Skicka en kommentar
<< Home