söndag, september 04, 2005

Fattigdomen i USA

Jag har glömt att publicera söndagscitat de senaste veckorna. Men här kommer ett alldeles färskt från Dagens Nyheter:

"Och just efter att orkanen 'Katrina' spritt sin förödelse kom ny federal statistik som visar att fattigdomen fortsätter att öka i USA trots att landet länge varit inne i en stabil högkonjunktur. Under 2004 klassificerades 12,7 procent av USA:s befolkning som fattig. Det motsvarar 37 miljoner människor, 1,1 miljon fler än året innan. De genomsnittliga hushållens inkomster har stagnerat eller fallit tillbaka under hela tiden sedan George W Bush tog över Vita huset. De ekonomiska klyftorna har vidgats. 16 procent saknar sjukförsäkring.

Det är heller inte bara svarta och andra minoriteter som drabbas. Det är vita som står för den största ökningen när fattigdomen nu drivs upp."

Det amerikanska klassamhället "avrasifieras". Åtminstone på botten. Den amerikanska överklassen är förmodligen lika blek som tidigare. Men i New Orleans och Louisiana är "ras" och fattigdom fortfarande tätt sammanvävda. 67,3% av New Orleans' befolkning är svarta (mot 32,5% i Louisiana som helhet och 12,3% i USA) och 27,9% lever under fattigdomsstrecket (mot 19,6% i Louisiana och 12,4% i USA).* Det är dessa människor som blev strandsatta i New Orleans. Mer siffror om fattigdom i USA kan hittas hos US Census Bureau.

*)Anledningen till att dessa siffror är aningen lägre än de siffror DN citerar är att de siffror jag använt mig av är äldre.