fredag, september 02, 2005

En redan existerande katastrof


Bilderna och historierna som sipprar ut från New Orleans är skrämmande. Man kan tro att det handlar om Freetown i Liberia eller Mogadishu i Somalia. Brist på det mest grundläggande, dricksvatten och mat. Nödhjälp som inte kommer fram. Affärer som plundras. Beväpnade gäng som tagit över hela stadsdelar och för någon slags anarkistisk variant på ”fria kriget” mot myndigheterna. Hur kan det här hända i det rikaste landet i världen verkar vara frågan på allas läppar.

Ett svar på frågan skulle kunna vara som följer. USA må vara ett rikt land, men det är ett extremt ojämlikt land. New Orleans är en fattig stad i en fattig del av landet. Och det är i denna fattiga stads fattigaste delar som katastrofen äger rum. De som hade möjlighet har sedan länge lämnat staden. Kvar blev de fattiga, de ingen bryr sig om, trasproletariatet. Att dessa ägnar sig åt att plundra affärer är inte särskilt konstigt. Dels av den enkla anledningen att de måste överleva med alla till buds stående medel när samhällets infrastruktur har visat sig otillräcklig. Dels av den anledningen att plundring är en del av ett etablerat tillvägagångssätt i den amerikanska slummen. När något får bägaren att rinna över – oftast i form av polisbrutalitet – brister fördämningarna i den amerikanska slummen i form av upplopp. Det mest kända exemplet är kanske upploppen i Los Angeles i början av nittiotalet efter frikännandet av de poliser som misshandlade Rodney King. I samband med dessa upplopp och det laglösa tomrum som skapas föds möjligheten till att slå tillbaka genom plundring. Att slå tillbaka mot de man uppfattar parasiterar på det egna området, oavsett om det är Wal-Mart eller koreanskägda kvartersbutiker. Möjligheten att slå tillbaka mot det samhälle som låser in männen i fängelser och kallar kvinnorna för ”welfare queens” när de ensamma försöker försörja sina barn. Som alla upplopp är de dömda att misslyckas som motståndsstrategi. Men det är förståligt att de äger rum. Martin Luther King fångade upploppens begränsning när han sa:

”The limitation of riots, moral questions aside, is that they cannot win and their participants know it. Hence, rioting is not revolutionary but reactionary because it invites defeat. It involves an emotional catharsis, but it must be followed by a sense of futility.”

Samhället har fallit samman inte bara därför att staden är översvämmad. Samhället har fallit samman därför att det är ett samhälle som lämnar stora grupper utanför. Bristen på sjukvård och livsmöjligheter fanns redan i New Orleans slum. I Katrinas svallvågor har bristen på en välfärdsinfrastruktur fått förödande och direkta konsekvenser. Men det som händer är inte unikt. Bara så mycket mer omfattande och brutalt.

2 Comments:

At september 02, 2005 4:29 em, Blogger magnus said...

Okej att du tar upp ämnet. Radion tycker just nu att Gustav Fridolins avgång är mycket viktigare än denna katastrof. Varför? Tja. Den sista fråga Fridolin fick under det första 7-minutersinslaget var om han förväntade sig en ministerpost nu.

Internt självuppskattning mellan två likasinnade vänstersympatisörer har fått ett nytt ansikte, och den intelligente Fridolin, som ju bevisade denna intelligens då han sa att han vill öka attraktiviteten i riksdagsarbetet genom att sänka lönen till knegarnivå och ta bort en massa förmåner, tappade förstås fattningen när han högt, så det blev någon överstyrning i ljudet, utropade sa att frågan inte var så lite storslagen, men efter att pulsen 15 sekunder senare gått ner en aning frågae journalisten om det inte borde vara dags för honom att ta ett vanligt jobb.

En överaskande självinsikt.

Så bevisade jag precis att jag gjorde samma usla nyhetsprioritering som SR :-/

Nåväl; New Orleans. Nu är visst 50000 av bl a nationalgardet insatta i arbetet med evakuering och ordningsskapande (mot långt färre hittills), och det räcker kanske en bra bit för att klara det akuta kommande dygn.

För övrigt reagerar svenskar också med stöld vid såna här situationer. Fattigare länder har oftare brottslighet, och en orsak till att rånern ökat i Sverige kanske beror på massarbetslöshet och fattigdom genom låg tillväxt. Jämför t ex med Irland. Detta var inget försvar rakt av för allt i USA, men nog är amerikanen i gemen mycket generös. Det är iaf mitt intyck. Något mer kyligt i Sverige.

 
At september 02, 2005 5:10 em, Blogger fredrik said...

Eftersom det finns en stor grupp människor som ställts utanför samhället i Sverige också så är det inte omöjligt att ett liknande beteende är möjligt i Sverige (även om jag inte kan påminna mig när något motsvarande ägde rum i Sverige).

Och jag kommer heller inte ihåg att vi såg omfattande plundring i sydostasien efter tsunamin. Trots att läget var värre där. Det borde alltså finnas något i den amerikanska samhällsstrukturen som "triggar" ett sådant här beteende.

Vad jag förstår handlar dessutom nationalgardets närvaro (av naturliga skäl) till stor del om upprätthålande av lag och ordning. Frågan borde vara varför man inte satte inte in bussar för att få ut folk från staden innan katastrofen istället för att bara uppmana folk att lämna staden. Men visst kommer hjälparbetet att komma igång på allvar. Amerikanerna kommer att ösa in avdragsgill välgörenhet. Men hade det funnits en välfungerande välfärdsinfrastruktur hade mycket av den hjälpen inte behövts. Ibland är det bra att agera förebyggande istället för reaktivt.

Att säga att det är låg tillväxt i Sverige skulle möjligen vara att skarva lite med sanningen. Dessutom är tillväxtgraden i sig inte det intressanta i sammanhanget utan snarare hur överskottet av denna tillväxt fördelas.

Och vad gäller Fridolin så fattar jag det som att han sagt hela tiden att han bara ska sitta en period. Så jag fattar inte vad uppmärksamheten handlar om.

 

Skicka en kommentar

<< Home