Klart att det handlade om socialism*
Kapitalets tankesmedja Timbro har av någon outgrundlig anledning publicerat en rapport om vad som hade hänt om Rudolf Meidners ursprungliga förslag till löntagarfonder hade förverkligats. Eftersom det är Timbro som har gett ut rapporten Ett Sverige med Meidners löntagarfonder - vad skulle ha hänt? går det givetvis åt helvete. Det hade varit en gnutta sensationellt om kapitalets ideologiproducenter hade kommit fram till något annat. Hurvida deras uträkningar stämmer eller inte överlåter jag åt någon annan (det finns förövrigt lite excelfiler med företagsdata här). Vad som är intressant är att Timbro bemödar sig med att skriva rapporten. År 2005! Den omedelbara anledningen verkar vara Rudolf Meidners nyutkommna bok Spelet om löntagarfonder. Men varför man gör en så ambitiös "recension" av en nittioettårig pensionärs memoarer är inte helt klart. I rapporten nämns dock att
"det finns en gryende vänster som länge tjusats av Meidners löntagarfonder och som diskuterar olika former för att 'demokratisera' ekonomin. Det är heller inte den stenkastande vänstern som deltar i den diskussionen, utan mer intellektuella personer i arbetarrörelsens utkanter med betydligt större inflytande på debatten och vänstern i stort."
Dessa mer intellektuella personer återfinns enligt en fotnot bland annat kring Tidskriften Fronesis, Arenagruppen och LO-idédebatt. Dessutom är de uppbackade av bland annat Göran Greider. Och visst stämmer det. Men det är ju som de skriver inte ett intresse som flammat upp i år. Fronesis hade Demokratisk ekonomi som tema för sitt första nummer 1998, Arenagruppens intresse för löntagarfonder är väl mest sammankopplade med Meidners ovannämnda bok (för jag kan inte påminna mig att det drivits en särskilt djup diskussion om dessa frågor därifrån), LO-idédebatt har med största säkerhet från och till berört ämnet ekonomisk demokrati (förövrigt ett begrepp som finns i alla LO-förbundens portalparagrafer), Göran Greider tog upp idéerna i sina böcker Rudolf Meidner: skärvor ur ett nittonhundratalsliv (1997) och Arbetarklassens återkomst: om klasskampen, globaliseringen och framstegstanken (1998), CH Hermansson gav för några år sedan ut Företagens makt och makten över företagen som liksom vänsterpartiets intressanta skrift Vänstern, ägande & makten - en strategi rörde sig i samma vatten som Meidner. Men är det verkligen det här som får Fredrik Erixon och Per Hortlund att börja ägna sig åt kontrafaktisk historieskrivning? Den intellektuella vänstern i Sverige har ju diskuterat de här frågorna i åtminstone nittio år (jag håller till exempel precis på att läsa Ernst Wigforss' skrifter om industriell demokrati från tjugotalets början - fast jag vet inte om jag tillhör de mer intellektuella personerna i arbetarrörelsens utkant?) och Meidners idéer har varit en viktig del av dessa diskussioner sedan det begav sig på sjuttiotalet.
Nej, det måste finnas något annat bakom - en genuin rädsla för att Meidners idéer ska återvända till den offentliga debattens huvudfåra i uppdaterad form kanske? En rädsla som i såfall är befogad i Svenskt Näringslivs korridorer. För visst handlar det om socialism. Demokratisk socialism, med stolthet och med glädje! Vi som gärna ser hela samhällets demokratisering tackar hursomhelst Timbro för draghjälpen med att få upp frågan på bordet igen.
*) Rubriken är ett svar på Svenska Dagbladets ledarrubrik lördagen 27 augusti 2005: Visst handlade det om socialism.
10 Comments:
Visst får du och dina Socialistiska Kamrater införa löntagarfonder. Men med ERA företag, INTE mitt!
Att det ska vara så svårt att förstå!
Livrädd kapitalist
Jag har funderat lite på det där med löntagarfonder. Då var det ovanligt att arbetare ägde aktier, men nu äger nästan alla svenskar aktier genom fondinnehav i pensionsfonder, eget sparande etc.
Problemet med denna typ av ägande är att det blir anonymt. Eftersom den enskilde aktieägaren bara bryr sig om avkastningen frodas en osund kvartalskapitalism som bland annat innebär enorma vinster men ingen generell välfärd.
Blir jag lycklig i längden om jag får 100 kr mer ut av mitt sparande om det samtidigt betyder att arbetslösheten och miljöförstöringen ökar?
Demokratiska aktiefonder. Aktiefonder som köper aktier och som ser till fler saker än endast avkastning, med fondförvaltare som faktiskt dyker upp på bolagsstämmorna.
Då hade LO eller vem som helst kunnat sätta upp en aktiefond som funkar exakt på det sättet, och idén med löntagarfonderna hade kunnat genomföras inom ramen för det privatkapitalistiska systemet.
Är det orimligt?
Livrädd kapitalist: I det ursprungliga förslaget till löntagarfonder gick gränsen vid företag med mer än hundra anställda (om jag kommer ihåg rätt). Väldigt få företag av den storleken är helägda av en person. De företag som är börsnoterade ägs oftas redan idag till stor del av anonyma pensionsfonder. Idealtypen för en kapitalist är till och med mer ovanlig idag än vad den var på 1970-talet. Annars vore det trevligt om man använde sig av sitt namn när man skriver här. Att vara "Anonymous" är lite som att demonstrera med rånarluva.
Nils: Ägandet har ju idag i någon mening socialiserats, även om inte makten över ägandet är socialiserat. Ur framtida pensionärers perspektiv är det rimligen viktigare för den framtida välfärden att det till exempel är låg/ingen arbetslöshet i Sverige än att maximera det kortsiktiga värdet på fonden. Jag tror absolut att demokratiska pensionsfonder är ett sätt att skapa mer långsiktighet i svensk ekonomi. Både fackligt och statligt ägande borde användas på ett mer aktivt sätt. Fast frågan är om det är tillräckligt.
"I det ursprungliga förslaget till löntagarfonder gick gränsen vid företag med mer än hundra anställda"
Var går gränsen nästan gång? och nästa? ..
"företag som är börsnoterade ägs oftas redan idag till stor del av anonyma pensionsfonder"
Korrekt. Dock fungerade Inte löntagarfonderna på långa vägar som dagens aktiemarknad... Det handlade om att ta ut _massiva_ belopp ur vinsten dvs allt vinstintresse för någon ursprunglig ägare el dyl försvinner.
"Ur framtida pensionärers perspektiv är det rimligen viktigare för den framtida välfärden att det till exempel är låg/ingen arbetslöshet i Sverige än att maximera det kortsiktiga värdet på fonden"
Kortsiktighet är mkt riktigt ofta "dåligt". De framtida pensionärerna är dock beroende av en ekonomi och tillika samhälle(=människor!) i _tillväxt_. Det skapas inte mha planekonomi.
"Att vara "Anonymous" är lite som att demonstrera med rånarluva. "
Palestinasjal menar du? ;)
Slutligen: Du svarar inte på min ursprungliga fråga: _Varför_ inför inte du och dina troende principen för löntagarfonder i några stora fina bolag ni skapat? För att typ visa hur fint det fungerar i _praktiken_? Är det inge kul? Ingen hindrar er(!)
Mvh
Ondskefulle kaptialisten
I förslaget så var det 20% av vinsten som skulle gå till nyemissionerade aktier. Dvs allt vinstintresse för de ursprungliga ägarna försvinner inte. Inte omgående iallafall. ;-) Och dagens aktiemarknad är ju verkligen ett föredöme av rationalitet.
Jag förstår inte varför du vänder dig emot att löntagarna kollektivt skulle använda sig av sina pensionspengar för att främja långsiktighet. Att du är emot Meidners fondförslag är inte så konstigt. Men att du vänder dig emot att man skulle använda sig av sin äganderätt inom det kapitalistiska systemet förstår jag inte. Eller är det så att äganderätten bara gäller vissa? För det är ju det som jag och Nils diskuterade när vi skrev om pensionsfonder.
Rånarluva, palestinasjal eller att skriva anonyma kommentarer kan väl gå på ett ut om det handlar om att föra fram sina åsikter i ett demokratiskt samhälle.
Vad som skapar värde är intressant. Du tror uppenbarligen att det handlar om kapitalistiska pionjärer som slänger sig ut i vildmarken och bygger företag. Jag menar att värde skapas av arbete. Löntagarfonderna var ett därför dels ett sätt att föra över ägandet av värdet till de som skapat dem, och dels ett sätt att skapa en jämn löneutveckling på arbetsmarknaden och undvika inflation genom att industriarbetarna skulle öka sina löner i samma takt som det fanns utrymme i exportföretagen. Det var alltså i företag som förespråkare av löntagarfonderna (LO = de som arbetar i företagen) skapat som dessa fonder skulle genomföras. Att "leka" löntagarfonder i företag man redan äger hade varit fånigt. Att skapa löntagarfonder på marginalen hade inte åstadkommit det fonderna var menat att åstadkomma.
Och eftersom Herr "Ondskefull kapitalist" enligt min statistik sida är samma person som var anonym i kommentarerna till mitt inlägg "Ytterligare ett kapitel" utgår jag från att det handlar om en finnig tonårig muffare. Vilket rimligtvis innebär att personen i fråga inte är kapitalist. Kapitalist är inte i första hand en benämning på en person som ansluter sig till en viss ideologi. Kapitalist är en person som har en specifik relation till produktionsmedlen - denne äger verktygen och köper andras arbetskraft.
Detta är förvisso en debatt som rörelsen hade mått bra av att få lite hjälp upp till ytan med. Diskussionen om demokratiserad ekonomi öppnar upp för så många grundläggande diskussioner om perspektiv på och mål med samhället.
Det är intressant att diskutera var gränserna ska dras.
Var ska sätta ned foten, och säga: "hit, men inte längre" till demokratin som försöker omfamna hela samhällslivet?
När är folkvilja fel, majoritetsbeslut icke-demokratiska och utökning av principen "en människa - en röst" försök till diktatur?
Jag undrar. Men diskussionen är bra. Man får instämma i tacket till våra duellanter i Svenskt Näringsliv.
Självklart får du även länka. :)
I LSSK bjöd vi in Bosse Ringholm i våras, som över en pizza (Tropicana) fick prata om ekonomisk demokrati. Han berättade om hur man arbetade med saken på 70-talet och förklarade bland annat att man drev inflytandefrågor utan att veta hur man skulle använda inflytandet.
Exempelvis drev man igenom ett krav på statliga representanter i storbankernas styrelser, men visste sen inte vad de statliga representanterna skulle GÖRA när de väl satt där.
I frågan om ekonomisk demokrati bör man alltså börja med tankarna om vad man vill förändra innan man sätter planerna i verket.
Kreditväsendets förstatligande var ju en av Bosses paradgrenar som SSU-ordförande. Och Rudolf Meidner satt i SE-bankens styrelse (tror jag det var). Jag tror också det är viktigt att diskutera vad man vill med makten. Men samtidigt anser jag att det finns ett annat synsätt (som tangeras i Markus inlägg ovan), nämligen demokratin som en överordnad princip. Ingen maktutövning utan demokrati, så att säga. Eller som Ernst Wigforss sa:
"Den som öppet godtagit en demokratisk likvärdighetsprincip kan inte sedan efter sitt behag begränsa dess tillämpning till vissa livsområden"
Men om man ser på t ex användande av pensionsfonder kan ju sysselsättningsfrågan vara en viktig del av maktutövandet.
Och hur kan man äta Tropicana?
till fredrik:
"Och dagens aktiemarknad är ju verkligen ett föredöme av rationalitet."
Tja, det kan man delvis hålla med om. En "liten detalj" bara är väl att systemet genererat mer välstånd än alla socialistiska "demokrati(s)ka" system tillsammans..
"Men att du vänder dig emot att man skulle använda sig av sin äganderätt inom det kapitalistiska systemet förstår jag inte. Eller är det så att äganderätten bara gäller vissa? För det är ju det som jag och Nils diskuterade när vi skrev om pensionsfonder."
Vad!? Jag anser inte att det jag skrivit kan tolkas som ovan. Min poäng var ju just att man kan skaffa sig _principen_ för löntagarfonder mha dagens system! Starta ett S-bolag och visa hur finfint det funkar!
Jag anser att din partikamrat Nils har en bra och intressant approach(!)
"Att "leka" löntagarfonder i företag man redan äger hade varit fånigt. "
_Varför_? Alla ni som gillar och stöder det går ihop och _bevisar_ hur bra det är.
"Att skapa löntagarfonder på marginalen hade inte åstadkommit det fonderna var menat att åstadkomma."
Inte!? Alla inom vänsterrörelsen uppnår total arbetsharmoni och kan peka finger åt nyliberalerna som sliter under piskan där utanför? ;)
Eller är det just _statlighets_"principen" som är svårast att släppa?
/ Kapitalisten
Ja-jag-är-sama-fegisperson-som-i-andra tråden. Kallar mig privat liberar/libertarian.
btw: testa denna: pcsverige.blogspot.com
Jag finns redan registrerad på pcsverige.blogspot.com. Jag svarar på resten imorgon. Nu måste jag begrunda Bajen-Elfsborg 0-0 och nyktra till.
Skicka en kommentar
<< Home