onsdag, augusti 24, 2005

Ytterligare ett kapitel

I förra veckan skrev jag att jag skulle vilja läsa en biografi över Fredrik Reinfeldt. Nu har ytterligare en beståndsdel i en sådan biografi börjat formera sig. Socialdemokraterna i Stockholms län har publicerat rapporten Reinfeldt på riktigt: Fredrik Reinfeldts Täby - "Sveriges mest moderata kommun". Rapporten är en genomgång av den kommunala politiken i Täby med allt vad det innebär av privatiseringar, tunn demokrati och ekonomiska murar mot de som inte är önskvärda i kommunen. Vad som saknas i rapporten är dock det faktum att Täby i sin vilja att vara en etniskt och klassmässigt homogen oas inte har något överenskommelse med Integrationsverket för att ta emot flyktingar.

Men hursomhelst, ytterligare ett utkast till kapitel i biografin över Fredrik Reinfeldt. De utkast till kapitel som nu finns är:

När ska media börja granska Reinfeldt? av Peter Gustavsson som går igenom Reinfeldts ideologiproduktion.

LO-ekonomernas rapport Vad vill egentligen moderaterna? som granskar moderaternas ekonomiska politik.

Och nu alltså Lenets rapport Reinfeldt på riktigt: Fredrik Reinfeldts Täby - "Sveriges mest moderata kommun".

Dessutom skulle jag gärna se ett kapitel om Reinfeldts tid i MUF och de konflikter som fanns där, och ett kapitel om den moderata plastikoperationen till det "nya arbetarepartiet". Bland annat. Finns det möjlighet att putsa upp dessa rapporter/artiklar och ge ut dem i pocket lagom till årsskiftet?

9 Comments:

At augusti 24, 2005 8:55 em, Anonymous Anonym said...

Jag är beredd att lägga upp en slant ur egen ficka för att få se denna pocketbok ”live”. Kanske kan vi skramla........?

Ränderna går aldrig ur, tror jag ett ordstäv låter. Att detaljstudera Reinfeldt och Täby ger många svar på hur ett moderat Sverige kan komma att byggas.

 
At augusti 24, 2005 11:41 em, Blogger fredrik said...

Då skulle det nog vara bättre att samarbeta med ett etablerat bokförlag, t ex Arenagruppen och kolla om t ex LO kan stå för kulorna. Det är ju inte bara att göra boken. Den måste också finnas tillgänglig för folk, dvs man måste ha distribution, "förköp" och PR.

 
At augusti 27, 2005 9:36 em, Anonymous Anonym said...

Annars kan ni ju kanske gräva lite i vänsterfolkets historia? Eller är det inte lika kul.. Finns _mycket_ som ni kunde dra lärdom av där...

Och visst är det Självklart(!) LO ska kunna langa upp pengar för propaganda åt er! Herregud det är väl en Rättighet att någonannan står för fiolerna!

/ H. Spöke

 
At augusti 28, 2005 12:34 fm, Blogger fredrik said...

"kolla om t ex LO kan stå för kulorna" är inte detsamma som att "det [är] Självklart(!) [att] LO ska kunna langa upp pengar för propaganda åt er!". Och jag vet inte vad du menar med "er"? LO ser också moderaterna som huvudmotståndare i valet (vilket också är varför det är mer intressant att "gräva" där) och skulle dessutom stå för grunden i ett av kapitelna (Vilket du ser om du läser mitt inlägg en gång till). Och varför är det konstigare att LO sponsrar "propaganda" än att Svenskt näringsliv gör det?

"Vänsterfolket" är det vänsterpartiet? Isåfall finns det väl gott om folk som gräver där (eller har du missat Uppdrag Granskning?)

PS. Vilket j-a sammanträffande att du heter H. Spöke!

 
At augusti 28, 2005 3:37 em, Anonymous Anonym said...

"varför är det konstigare att LO sponsrar "propaganda" än att Svenskt näringsliv gör det?"
För att LO är sammanväxt med S?*

Fackförbund får de som gillar det skapa och driva, dock är det mycket osunt att koppla ihop det med partipolitk.

" "Vänsterfolket" är det vänsterpartiet? Isåfall finns det väl gott om folk som gräver där (eller har du missat Uppdrag Granskning?) "
Uppdrag granskning var en droppe i havet. Det vet du också..
Senaste SSU förslag m.m visar att signifikant överlappning finns mellan VPK och SSU. Minst sagt..

/H. Spöke

* Man får tillhöra _vilket_parti_man_vill, eller inget(!), när man driver företag...

 
At augusti 28, 2005 9:56 em, Blogger fredrik said...

Du menar att det är osunt att det sammankopplas med en politik du inte gillar. LO är demokratiskt uppbyggt och kan därför fatta demokratiska beslut om att driva vilka frågor man vill. Precis som Svenskt näringsliv (om SN nu kan kallas en demokratisk organisation, när organisationen inte är öppen för de som arbetar i svenskt näringsliv?). Jag är säker på SN har medlemmar som inte gillar Timbros verksamhet också.

Vad är det för något med det "senaste SSU förslag[et]". Vilket SSU-förslag? Menar du det principprogram som antogs på kongressen? Isåfall var det nog lite bättre än det förra enligt min mening. Fast jag förstår inte varför det ska granskas av mig (mer än att jag läser det i egenskap av medlem). Du får granska socialdemokratiska program bäst du vill. Här är en bra början (Samtliga socialdemokratiska partiprogram mellan 1897-1990):

http://www.arbarkiv.nu/pdf_wrd/partiprogram_pdf.pdf

Sedan är det ju alltid trevligt med folk som vågar stå för vilka de är och inte gömmer sig bakom anonymitet och pseudonymer.

 
At augusti 28, 2005 10:21 em, Anonymous Anonym said...

"Du menar att det är osunt att det sammankopplas med en politik du inte gillar"
Nej, det menar jag inte. Påståendet är precis lika sant _oavsett_ parti.

Timbro är inget fackförbund. Timbro finansierar dock heller Inte något högerpartis valkampanjer. LO spenderar _hundratals_miljoner_ av sina medlemmars avgifter..

Här är en bra länk på granskning av SSU-motioner: andersml.blogspot.com/2005/08/varfr-ssu-motionerna-inte-finns-p-ntet.html
Återinförandet av just löntagarfonder kommer tex upp par ggr.. Förutom förstatligande i största allmänhet..

Jag förbehåller mig rätten att vara anonym. Jag tycker det är lagom hittills och tackar dig för att du tillåter den funktionen.

/H. Spöke

 
At augusti 29, 2005 12:33 fm, Blogger fredrik said...

Varför är det osunt att driva på för en politik som är i medlemmarnas intresse? Det är ju inte så att arbetsmarknaden är skild från samhället i stort. LO:s medlemmar påverkas av vem som sitter vid den politiska makten. Det är i deras intresse som kollektiv att det inte blir en borgerlig regering. SAP är dessutom bildat av just fackföreningar.

Jag har aldrig påstått att Timbro är ett fackförbund. Timbro är en tankesmedja som finansieras av Svenskt Näringsliv som i sin tur är en sammanslutning för en specifik klass i det svenska samhället. Precis som LO, fast tvärtom. Om Svenskt Näringsliv (åter) får för sig att sponsra borgerliga partier är det en fråga för Svenskt Näringsliv. Jag kommer inte att bli särskilt avundsjuk för det.

Om du kallar det där en bra granskning av SSU-motioner har du inte höga krav. Men vad som är så anmärkningsvärt med dessa förslag förstår jag inte. Det är mer eller mindre bra förslag som är en del i den interna idédebatten. Och har varit det sedan SSU bildades 1917. SSU är, tro det eller ej, ett demokratiskt socialistiskt förbund. Vill du granska dessa förslag är du givetvis välkommen. När kongressprotokollet är utskrivet går det säkert att beställa från SSU eller åtminstone att läsa på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i Stockholm.

Jag har träffat medlemmar av MUF som tycker att alla människor ska ha rätt att ha sin egen valuta, att skatt är stöld och att vi ska lägga ut polisen på entrepenad (eller helst låta folk skaffa sig privata polisförsäkringar). Inte särskilt bra förslag tycker jag, men jag blir inte särskilt upprörd över att den diskussionen pågår.

 
At augusti 29, 2005 8:30 em, Anonymous Anonym said...

"Varför är det osunt att driva på för en politik som är i medlemmarnas intresse? [..] Det är i deras intresse som kollektiv att det inte blir en borgerlig regering"
För att resonemanget ovan behandlar alla medlemmar som en homogen S-röstande massa.
All "arbetare" (sålunda enligt dig automagiskt fackanslutna) är - hör och häpna - inte S:are!
Rösta är en _personlig_ handling.

"Om du kallar det där en bra granskning av SSU-motioner har du inte höga krav."
Det var inte så mkt för någon slags granskning. Bara att räkna upp förslagen räcker gott...
(f.ö noterar jag att du inte verkar se några större "anaylsproblem" i LO-propagandan rörande Reinfeldt...)

"Men vad som är så anmärkningsvärt med dessa förslag förstår jag inte"
Där har vi ett av de grundläggande problemen ja.. Förstatligande och planekonomi är inte samma sak som "demokratisering".. Såvida du inte anser att DDR och DPRK var/är demokratier?

Anser också att detta var en rel intressant diskussion.
/ Spöket

 

Skicka en kommentar

<< Home