torsdag, augusti 18, 2005

Vänsterfokus?

Jag skrev i tisdags om den kommande veckoslutsnyhetstidskriften Fokus som riktar sig till ”en samhällsintresserad allmänhet”. Att de som driver projektet tror på det är inte så konstigt. Men av vad jag hört av kommentarerna så verkar de flesta ”experterna” dock överens om att det blir svårt för ett sådant projekt att överleva. Jag är nog beredd att hålla med. Sverige har ju trots allt ett ganska väl utvecklat läsande av dagstidningar. Och vad skulle ytterligare ett borgerligt veckoslutsalternativ tillföra? Det kanske är just i den frågeställningen som man skulle kunna hitta lösningen för en veckoslutsnyhetstidskrift? Sverige behöver inte DN i veckotidningsformat eftersom den kommer ut sju dagar i veckan i alla fall.

Vad Sverige skulle behöva är ett livskraftigt mediaalternativ till vänster. A-pressen* för en tynande tillvaro, ofta ägd av sina borgerliga grannar. Till ”vänster” om socialdemokratin finns det några små kämpande tidningar – vänsterpartiet närstående Flamman och syndikalisternas Arbetaren. Men dessa tidningar kommer förmodligen aldrig att vara de tidningar som en ”en samhällsintresserad allmänhet” söker sig till. Nej, ett mediaalternativ till vänster måste vara i huvudsak socialdemokratiskt (de enda som skulle kunna finansiera ett sådant projekt är dessutom LO).

Det här är inga unika tankar. I Skåne har idéerna om en socialdemokratisk veckoslutstidning funnits sedan Arbetet lades ner 2000 (läs en intressant artikel av Arbetets sista chefredaktör Bo Bernhardsson om detta i Socialistiskt Forum). Försöket föll dock på en bristande vilja hos rörelsen centralt att gå in med kapital.

Bernhardssons förslag är att veckoslutstidningar ska ges ut parallellt i Stockholm, Göteborg och Skåne. Det är ju en idé. Det skulle definitivt kunna spegla det lokala på ett hyfsat tillfredställande sätt. En annan idé skulle vara att just skapa en landsomfattande nyhetsveckoslutstidning. Att (åtminstone till en början) se sig som ett komplement till den borgerliga dagspressen. Om tidningen sedan ska vara i tabloid- eller magasinformat tycker jag är mindre viktigt. Vad gäller tabloidformatet kan man se intressanta förebilder i Le Monde Diplomatique i Frankrike och Mail & Guardian i Sydafrika. I magasinformatet är kanske amerikanska The Nation mest intressant. Det är dock viktigt att ett magasin inte blir för glassigt. The Nation görs till exempel på serietidningspapper.

Det är också viktigt att vara oberoende och kaxig i förhållande till makten. Tidningen ska inte vara ett partiorgan, utan erbjuda en alternativ syn på vad som händer i Sverige och Världen. För att inte ses som alltför sossig kan man med fördel knyta till sig intressanta skribenter till vänster. Åsa Linderborg, America Vera-Zavala och Mattias Gardell skulle kunna vara några exempel på krönikörer som får samsas om utrymmet med personer som Peter Englund, PO Enqvist och Kristina Lugn.

Det är här jag tror att det finns ett läsarutrymme för en veckoslutstidning. Till vänster, en tidskrift som är lika socialdemokratisk som svenskarna. Sedan är ju frågan om det finns en annonsmarknad för en sådan här tidning? En nog så intressant fråga när det gäller lanseringen av en vänstertidning. Men hursomhelst, det är ett tidningsprojekt värt att kämpa för.


*Ja, jag vet att A-pressen konkade redan 1992. Jag använder uttrycket som en beskrivning för tidningar med socialdemokratisk ledarsida.

2 Comments:

At augusti 30, 2005 3:47 em, Anonymous Anonym said...

Kan bara inte låta bli att kommentera det du skriver.

För det första, om nu behovet av en sådan tidning finns så bör den kunna startas upp oavsett om LO skjuter till pengar eller ej.

Den skulle alltså vara "oberoende och kaxig i förhållande till makten", inte vara ett partiorgan, men däremot så skulle den vara socialdemokratisk och gärna finansierad av LO. Låter som en nöt att knäcka.

"Till vänster, en tidskrift som är lika socialdemokratisk som svenskarna." skriver du. Var snäll och utnämn inte alla svenskar till att vara socialdemokrater.

 
At augusti 30, 2005 4:16 em, Blogger fredrik said...

Någon måste ju finansiera en sådan tidning om den ska kunna startas upp. LO har en stor mediafond efter försäljningen av majoriteten av Aftonbladet. Och jag tror inte att det går att starta en sådan tidning jag skriver om med t ex de kapitalister som står bakom Fokus som finansiärer.

Att vara socialdemokratisk behöver inte betyda att man tar order från partistyrelsen (tro det eller ej!). T ex Dalademokraten och faktiskt LO-tidningen är exempel på socialdemokratiska ledarsidor som intar ett oberoende förhållande till makten. Fast en delad intressegemenskap skulle finnas så klart. Och det finns fler maktcentran i samhället än regering och LO att förhålla sig kritisk till.

Om man tittar på Fredrik Reinfeldts "nya arbetarepartiet"-larv så skulle jag hävda att det finns en viss sanning i att svensken i allmänhet är socialdemokrat. Ingen politiker på riksplanet skulle t ex driva frågan om att avskaffa den generella och gemensamt finansierade välfärden och låta folk ordna sina välfärd bäst de kunde. Men att det finns de som inte faller inom den ramen blir man väldigt medveten om när man ser alla märkliga kommentarer i bloggosfären.

 

Skicka en kommentar

<< Home