tisdag, augusti 16, 2005

Ny högertidning med bristande geografikunskaper

I DN kan man läsa att Sverige ska få en nyhetsveckotidning (Fokus) i stil med Time och Newsweek som ska rikta sig till "en samhällsintresserad allmänhet". Det finns tydligen utrymme för en sådan enligt Martin Ahlquist som är en av grundarna och redaktörerna:

"Vi har tittat på andra länder i Europa och sett även i länder av Sveriges storlek - till exempel Holland och England - finns veckotidningar med bred samhällsorientering".

Eh..., vänta lite. Holland och England, av Sveriges storlek? CIA uppskattar att Nederländerna har 16 407 491 invånare och att Storbritannien har 60 441 457 invånare. Sverige har ca 9 000 000 invånare. Det är knappt femton procent av ENGELSKSPRÅKIGA Storbritanniens befolkning. Är det sådana här personer som ska göra en tidning för "en samhällsintresserad allmänhet"? Men om man faktiskt är intresserad av samhället och vill veta hur det står till i andra länder då? Ja, ja det går säkert bra, efter att redaktörerna satt sig på skolbänken igen och läst igenom grundskolans geografiböcker.

Sen är det ju en annan sak som är intressant:

En rad kapitalstarka finansiärer äger de överiga fyra femtedelar av tidningen.
Dessa är Nordstiernan AB, finansmannen Johan Björkman, AB Persson Invest, Tagehus förvaltning AB, BZ-Gruppen Holding AG med den schweiziske finansmannen Martin Ebner samt styrelseordföranden Jan Andersson. ...

Tidningen ska vara oberoende men innehålla en ledarsida samt mer nyhetsorienterade sidor med ekonomi, politik, kultur och vetenskap.

Hur i h-e beter man sig när man är oberoende med en konservativ schweizisk kapitalist i ryggen/röven? Väldigt få medier är oberoende (det är väl bara en blogg eller två). Fast det blir väl som vanligt. Borgerlig propaganda blir fakta och vänsteråsikter blir slagord.

Uppdatering (12:45, 05-08-17):
Tydligen läser DN Wigfosska tankar för nu har de ändrat i (och utvecklat) artikeln. Nu står det istället:

"Vi har tittat på andra länder i Europa, som Finland, Holland, Schweiz och Belgien, och sett att även länder av Sveriges storlek kan ha veckotidningar med en bred samhällsorientering, säger redaktören Martin Ahlquist."

Man har även tagit bort citatet om vilka som står bakom tidningen ekonomiskt, men lustigt nog behållt rubriken "Tunga finansiärer bakom nyhetsveckotidning".

Kul att kunna stå till tjänst. Konsulträkningen kommer på posten.

4 Comments:

At augusti 17, 2005 12:15 fm, Anonymous Anonym said...

Har DN ändrat texten efter det att du citerade? Såhär står det nämligen nu: Vi har tittat på andra länder i Europa, som Finland, Holland, Schweiz och Belgien, och sett att även länder av Sveriges storlek kan ha veckotidningar med en bred samhällsorientering, säger redaktören Martin Ahlquist.

 
At augusti 17, 2005 10:58 fm, Blogger Josefine said...

hihi, där fick den lilla besserwissen på moppo. :-)

 
At augusti 17, 2005 7:40 em, Anonymous Anonym said...

Ägarinformationen finns i faktarutan: "Övriga ägare är Nordstjernan AB, Johan Björkman, AB Persson Invest, TageHus Förvaltning AB, BZ Gruppe Holding AG samt styrelseordförande Jan Andersson."

 
At augusti 17, 2005 7:44 em, Blogger fredrik said...

Där ser man. De ändrade inte allt jag skriver om. Fast jag tror nog det ligger en konspiration bakom.

 

Skicka en kommentar

<< Home