lördag, augusti 13, 2005

Oops, är jag en norsk sektkommunist?

Med en månad kvar till stortingsvalet ser det ut som om det kommer bli regeringsskifte i Norge. Alla partier i vänsteralliansen (Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstre och Senterpartiet) går fram jämfört med valet 2001, medan det nuvarande regeringsunderlaget och högerpopulisterna i Framskrittspartiet backar. Läs mer i Aftenposten.

Jag testade också Aftenpostens Valgomat och fick nedanstående resultat. Det kan ha att göra med att jag satsade lite för hårt på ökat statligt ägande eller så missförstod jag något. Jag skulle inte rösta på sektvänstern om jag var norrbagge:

Dine standpunkter tyder på at du bør stemme på:

Rød Valgallianse
Rød Valgallianse vil bryte ned klasseskillene, skape sosial likhet og bidra til miljørettet ressursforvaltning.

Alle kandidatene
Rød Valgallianse
75%

Sosialistisk Venstreparti
71%

Arbeiderpartiet
69%

Venstre
53%

Senterpartiet
50%

Kristelig Folkeparti
33%

Fremskrittspartiet
31%

Høyre
30%

12 Comments:

At augusti 13, 2005 3:53 em, Blogger fredrik said...

Däremot kan det vara på sin plats att påpeka att jag däremot helt och hållet känner igen mig i den beskrivning Aftenposten ger RV:

Rød Valgallianse vil bryte ned klasseskillene, skape sosial likhet og bidra til miljørettet ressursforvaltning.

 
At augusti 14, 2005 7:02 em, Blogger Dag said...

Mitt resultat...


Dine standpunkter tyder på at du bør stemme på:
Rød Valgallianse
Rød Valgallianse vil bryte ned klasseskillene, skape sosial likhet og bidra til miljørettet ressursforvaltning.

Alle kandidatene
Rød Valgallianse
68%

Sosialistisk Venstreparti
66%

Senterpartiet
57%

Arbeiderpartiet
50%

Venstre
48%

Kristelig Folkeparti
35%

Høyre
15%

Fremskrittspartiet
13%

Ja man blir ju fundersam....

 
At augusti 14, 2005 10:49 em, Blogger fredrik said...

Betyder det här att jag är mer vänster än dig, men att du är mindre borgerlig än mig? Och att du är mer senterpartist än sosse? Jag höll mig åtminstone tydligare i det socialistiska blocket (och så länge RV inte officiellt går ut och driver frågan om proletariatets diktatur kan man ju hävda att det dessutom är en demokratisk vänster). Fast det ska erkännas att du hade en föredömligt låg procent rasistiska populister.

 
At augusti 15, 2005 12:37 fm, Blogger Ali Esbati said...

Rød Valgallianse 84%

Sosialistisk Venstreparti 81%

Senterpartiet 71%

Arbeiderpartiet 58%

Kristelig Folkeparti 52%

Venstre 48%

Høyre 20%

Fremskrittspartiet 17%


Well...

Det jag egentligen ville påpeka var att RV inte alls är så sektiga som svensk sektvänster. Det finns ingen svensk motsvarighet riktigt. Det är en annan politisk och organisatorisk situation i Norge. Men jag skulle inte rösta på RV jag heller.

 
At augusti 15, 2005 12:39 fm, Blogger Ali Esbati said...

Och onekligen lite komiskt att jag har högre procent på Arbeiderpartiet än både du och Dag Larsson.

 
At augusti 15, 2005 1:05 fm, Blogger fredrik said...

Ali: Riktigt så illa är det ju inte. Jag fick ändå 69% på Arbeiderpartiet (mot dina 58% och Dagges 50%). Era sympatier för det norska bondeförbundet antar jag har att göra med ett tydligare "nej till EU"-position (jag röstade ju tom för medlemskap en gång i tiden). Fast hur förklarar du 52% på Kristelig Folkeparti?

 
At augusti 15, 2005 5:57 em, Blogger Ali Esbati said...

Ah, jag såg fel (trodde det var 53%). KrF svårförklarligt. Senterpartiet är ett bra parti i många avseenden, faktiskt, inte bara synen på EU. Men så har de också långt fler småbönder i Norge, jämfört med hur det är här.

 
At augusti 16, 2005 11:59 fm, Blogger Peter Gustavsson said...

Själv fick jag dött lopp mellan RV och SV på sjukt höga värden - ett litet annat resultat än när jag kollade var jag står i USA på http://socialdemocracy.blogspot.com/2005/08/im-moderate-socialist.html.

Det hela grumlas dock lite av att jag har två borgerliga partier före AP. Jag tror huvudorsakerna till detta stavas miljö och EU - två områden där det norska SSU (AUF) inte håller med sitt moderparti. Så jag är väl en AUFare helt enkelt...

Fredrik - du är mycket mer högerextrem än vi andra. Vad beror det på?

Rød Valgallianse 83%

Sosialistisk Venstreparti 83%

Senterpartiet 73%

Kristelig Folkeparti 58%

Arbeiderpartiet 55%

Venstre 51%

Høyre 18%

Fremskrittspartiet 15%

 
At augusti 16, 2005 2:18 em, Blogger fredrik said...

Jag är väl lite reaktionär helt enkelt. Jag kan möjligen ha svarat lite svävande på frågorna om arbetskraftsinvandring och rovdjur. Det kanske räckte. Jag är åtminstone inte en smygmoralist med ett 50-60 procentigt stöd till kristhomofoberna.

 
At augusti 16, 2005 2:23 em, Blogger fredrik said...

En annan intressant sak är att Peter får högre procent på Alis systerparti och Ali får högre stöd på Peters systerparti. Det får visserligen jag också. Men jag har åtminstone samlat de socialistiska partierna inom 6% (mot 18% för Dag, 26% för Ali och 28% för Peter).

 
At augusti 16, 2005 3:14 em, Blogger Peter Gustavsson said...

Det var ingen fråga i testet om synen på homosexuella, däremot flera frågor om synen på exploatering av icke förnyelsebara resurser som olja och gas. I dessa frågor är jag gärna reaktionär i betydelsen att jag vill stoppa exploateringen av dessa resurser.

Som socialist tycker jag att det är en oansvarig och kortsiktig politik att pumpa ut mer CO2 i atmosfären och dränka befolkningen i fattiga låglänta länder som Bangladesh och vålla fler stormar och kanske vända Golfströmmen för att ge Oljefonden mer pengar att investera i multinationella storföretag. Det tycker Sp och Krf också, fast delvis av andra skäl än mina.

Ap har starka kopplingar till storindustrin som gärna exploaterar lite mer, och partiet har fortfarande inte riktigt lyckats lämna 60-talets blinda tillväxttro. Jag antar att Aftenposten kommer klassa mig som Ap-väljare när väl Trond Giske blivit partiledare. Det är väl fortfarande kvar ett par år dit.

 
At september 02, 2005 8:48 em, Blogger Peter Björkman said...

Jag fick:

63% Röd valallians

60% Senterpartist

och först 50 % Socialdemokrat

Lämnade några "mittenkryss" på frågor jag inte kände till.

 

Skicka en kommentar

<< Home