måndag, augusti 08, 2005

Med anlednig av Göran Perssons tal

Med anlednig av att Göran Persson nästan kan tänka sig att föra en socialdemokratisk ekonomisk politik publicerar jag följande utdrag ur en intervju med dåvarande civilminister (nuvarande partisekreterare) Marita Ulvskog i tidskriften TLM. Stefan Carlén (numera förbundsekonom på Handels) och Tor Wennerberg (numera på Aftonbladet Kultur) intervjuar.

TLM:
Är då vägen ut ur massarbetslöshetens och de vidgade klassklyftornas rike att fortsätta en satsning på att bygga ut den offentliga sektorn?

Marita: Ja, de som producerar mervärde i klassisk mening, dvs industrin och näringslivet går ju för fullt idag. Självklart måste man också utveckla den delen av ekonomin. Men sen kommer man till frågor om hur man ska fördela det värde som den här produktionen ger. Antingen genom att en del människor privat kan konsumera detta, eller att man försöker fördela det till en större krets människor.Till exempel att man utför sådant arbete som man kan göra gemensamt organiserat i en tjänstesektor, som man av rättviseskäl vill ha offentligt finansierad. Det handlar i grunden om fördelningspolitik.

...

TLM: Vi har hela tiden försökt hävda att utbyggnaden av den offentliga sektorn under 70- och 80-talen var den moderna lösningen på tjänstesamhällets dilemma. Du verkar hålla med om det!

Marita: Ja, det gör jag. Det var ett val av väg och ett val av fördelning av de pengar vi kollektivt tjänade ihop.

Det var tio år sedan (TLM #3/4-95). Det kanske äntligen är dags?