måndag, augusti 08, 2005

En anarkososses bekännelser

Marta har upptäckt testet Political Compass och till sin förvåning upptäckt att hon står längre åt vänster än hon trodde och är mer frihetligt än hon kunde föreställa sig i sina vildaste fantasier ("Kompassen" placerar in testaren på såväl en ekonomisk höger/vänsteraxel som en auktoritär/frihetlig axel). Jag har gjort testet några gånger med mycket små variationer i resultatet. Ett resultat som förövrigt liknar Martas, med den skillnad att jag är lite mer vänster och lite mer frihetlig. Jag fick följande resultat:

Economic Left: -9.00
Social Libertarian: -7.85


Jag kan alltså också med visst fog kallas anarkososse. Jag måste säga att jag gillar det. Den demokratiska socialismen är en frihetsrörelse. Men det handlar om en kollektiv frihet. En frihet för de många, inte bara för de få. En frihet utan förtryck så att säga. Och jag står nära den självförvaltartradition som utformades kring tidskriften Socialistiskt Forum och i debattboken Det nödvändiga uppbrottet i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet med frigörande reformer som steg mot socialismen. För jag är ju ingen riktig anarkist så klart. Jag tror ju att staten är ett redskap för att öka människors frihet. Men det får mig att tänka på ett roligt citat från Doktor Kosmos' låt "Haschtomte" om riktiga anarkister:

Du är en sann rebell och en hårdför anarkist
Stat och byråkrater tycker du är jävligt trist
Du tror att du är frontsoldat åt radikalismen
Men du är nyttig idiot åt nyliberalismen

4 Comments:

At augusti 08, 2005 9:52 em, Blogger Marta Axner said...

hi hi, kul att jag verkar vara en frekvent inspirationskälla till din blogg...

Fast en av poängerna med mitt inlägg var ju inte egentligen att jag var så långt till vänster eller så anarkistisk, utan att man inte ska ta test på alltför stort allvar. Eller åtminstone inte låta testkonstruktören ha den odiskuterbara definitionen av vänster eller frihetlig.

Fast ok. Jag kanske är mer frihetlig än jag trodde.

 
At augusti 09, 2005 9:43 fm, Blogger Pennskaftet said...

Jag blir så glad av dina Dr Kosmos citat! Fan, de är så kloka.
:)

 
At augusti 10, 2005 1:08 em, Blogger hanna said...

jag blev mer höger än sist. undrar vad som har hänt?

Economic Left/Right: -7.50
Social Libertarian/Authoritarian: -7.69

/vi ses

 
At augusti 12, 2005 3:05 fm, Blogger fredrik said...

Hanna: Du har börjat jobba på Pravda. En del klarar inte av trycket från det etablissemang som betalar lönen.

 

Skicka en kommentar

<< Home