onsdag, augusti 17, 2005

Kvinnans frigörelse hennes eget verk?


DN Debatt idag kan man läsa att feministiskt skolade kvinnor gör snabbare karriär än de som inte är det. Om man bortser från den aningen elitistiska övremedelklasscentrifieringen - det är chefsämnen i bankvärlden det handlar om - i artikeln (och det faktum att den är reklam för en bok) så är det egentligen ganska självklart. Kvinnor som är medvetna om könsförtrycket och hjälper varandra lyckas också bättre i att bekämpa det. Precis som arbetare som går samman i fackföreningar och blir en klass för sig - för att tala med Marx - har bättre villkor än oorganiserad arbetare med motsvarande arbetssuppgifter. Precis som att svarta i Apartheids Sydafrika eller i segregationens amerikanska sydstater lyckades skaffa sig medborgerliga rättigheter när de organiserade sig för förändring. Men artikeln visar också på något annat, nämligen att den överordnade gruppen - i det här fallet män - inte nödvändigtvis behöver tolka fördjupande kunskaper i förtrycket som en anledning till solidaritet. Den förtrycktes kunskaper kan mycket väl användas som en del i ett reaktionärt motstånd.

"Att förklara för män hur orättvisorna i samhället drabbar kvinnor leder inte automatiskt till någon förbättring från jämställdhetssynpunkt. Tvärtom visar forskningen att ökad kunskap hos männen i stället kan leda till ökat motstånd från deras sida.

Det är, med andra ord, de medvetna kvinnorna som måste se till att samhället förändras och blir mer jämställt. Männen framstår som bromsklossar och kommer troligtvis inte att hjälpa till i någon större utsträckning. Kvinnorna måste alltså hjälpa varandra, men inte bara för sin egen skull."

Anna S i Rebella skrev delvis på det här ämnet i inlägget "Den manliga feministens vara eller ickevara" förra veckan. Läs det med. Eftersom jag själv tillhör de manliga feministerna som ganska ofta misslyckas med att leva upp till idealtypen (Hur feministiskt kan det egentligen vara att kalla en fotbollsdomare för hora?) hoppas jag att debatten fortsätter.

4 Comments:

At augusti 18, 2005 1:08 em, Blogger hanna said...

så vad tycker du då? kan män vara riktiga fmeinister? jag tycker det verkar konstigt att mer kunskap skulle göra männen mer fientligt inställda. min egen upplevelse, är att man alltid måste rabbla en massa fakta ett tag först om man pratar med någon nyväckt, och sen brukar de säga "men det här är ju förjävligt" - oklart iofs vad de sen går ut och gör åt det. men jag tror på mer utbildning!!

 
At augusti 18, 2005 1:43 em, Blogger fredrik said...

Ja, män kan nog vara "riktiga" feminister. Precis som medlemmar av överklassen (Engels, Branting, Palme...) kan solidarisera sig med arbetarklassen eller vita kunde solidarisera sig med svarta under apartheid. Men samtidigt är det ovanligt att överklass som är direkt involverade i produktionen solidariserar sig med arbetarklassen eller att vita i Sydafrika deltog aktivt i kampen mot apartheid. Sådant soliderande sker ofta när man inte har något att förlora.

Män är alltid i en överordnad position till kvinnor (till skillnad från t ex en svensk apartheidmotståndare som inte direkt deltar i apartheidförtrycket eller drar direkt nytta av det). Tycker jag (och de flesta män) att det är förjävligt att kvinnor tjänar mindre än män? Ja! Är vi beredda att omfördela inkomsterna jämnt (dvs sänka våra egna löner). Inte så säkert. Är det förjävligt att kvinnor gör en övervägande del av hushållsarbetet? Ja! Vill vi spendera mer tid med dammsugaren. Inte så säkert.

Det är skillnad mellan att se orättvisorna och att göra något åt dem genom att begränsa sin egen makt, inkomst, fritid. Jag tror nog på att sälja in fördelarna. Lev längre, lär känna dina barn, slipp dö ensam, typ.

 
At augusti 20, 2005 12:17 em, Blogger Johan Sjölander said...

Frågan är inte om män kan vara feminister, utan om det inte är så illa att det krävs att (vissa) män blir feminister för att ett jämställt samhälle ska kunna uppnås. Mycket erfarenhet från olika demokrati- och frigörelserörelser runt om i världen tyder på att det mer eller mindre krävs att åtminstone delar av det gamla etablissemanget (i det här fallet männen)solidariserar sig med de förtryckta grupperna (i det här fallet kvinnorna) för att några positiva förändringar ska kunna uppnås. En alltför hård och uteslutande könskamp kan alltså visa sig vara strateigiskt vansklig, om det är verklig förändring man vill ha. Och som män bör vi alltså försöka inta åtminstone samma position som säg folkpartisterna under rösträttstriderna i Sverige gjorde. Typ.

 
At augusti 20, 2005 12:36 em, Blogger fredrik said...

Och som män bör vi alltså försöka inta åtminstone samma position som säg folkpartisterna under rösträttstriderna i Sverige gjorde. Typ.

Det lät ju lockande!

 

Skicka en kommentar

<< Home