måndag, september 05, 2005

En vecka kvar till det norska valet

Om en vecka är det stortingsval i Norge, Wigforsska tankar kommer att följa den norska mediarapportering och göra dagliga inlägg under valrörelsens sista vecka.
  • Enligt en färsk opinionsundersökning går Arbeiderpartiet fram med 1,2 procentenheter till 31,3 procent av väljarna samtidigt som allianspartnern Senterpartiet tappar 2,6 procentenheter och landar på 5,3 procent. Den rödgröna alliansen har dock fortfarande majoritet enligt undersökningen.
  • I en annan opinionsundersökning frågades vilken av de norska partiledarna som är mest trovärdig. Jens Stoltenberg vann med ett resultat på 3,9 (på en skala 1-6). Nuvarande statsministern Kjell Magne Bondevik hamnade sist på 2,8.
  • Høyre kommer under valrörelsens sista vecka att försöka ta väljare från Arbeiderpartiet skriver VG. Bland annat hävdar de att de tror att de kan få moderata socialdemokratiska väljare att rösta borgerligt genom att rikta in sig på Sosialistisk Venstres utrikespolitik och att hävda att samarbetet mellan Arbeiderpartiet och LO är odemokratiskt.
Även om allt tyder på att det blir en vänsterregering i Norge efter valet på måndag kommer det att bli tätt. I den ovannämnda opinionsundersökningen får den rödgröna alliansen 49,8 procent av rösterna mot 47,5 procent för de borgerliga partierna, fast då ligger liberala Venstre ännu under fyraprocentsspärren med 3,6 procent. Det blir en spännande vecka i Norge.