onsdag, september 07, 2005

Orkanen Katrine

Katrine Kielos har börjat blogga. Katrine känner jag från Uppsala och Laboremus. Hon sitter dessutom i redaktionen för s-studenters tidskrift Libertas. Liksom Joel är hon numera i Michigan som utbytesstudent. Jag misstänker att Katrine kommer att skriva med en feministisk touch som är i avsaknad av den sexualmoralism som annars ofta färgar feministiskt skriftställeri. Förutom det kommer det med största sannolikhet vara helt i avsaknad av ett klassperspektiv. För Katrine är nämligen kön den stora helt överordnade strukturen i samhället. Vilket kan ta sig uttryck på följande sätt:

En mindre grupp tjugo- till trettioåringar sitter och pratar på en fest. Ämnet som dominerar är feminism. Vilket får till följd att tjugotvååriga Katrine håller låda mest hela tiden. När trettioåriga Fredrik inflikar en aningen annorlunda åsikt får han veta att han bara kan ta sig det utrymmet för att han är man. Att Fredrik först efter att ha läst en fruktansvärd massa år på universitetet tar sig det utrymmet och att han aldrig skulle ha gjort det som tjugotvååring, medan Katrine med sitt sociala och kulturella kapital (det vill säga klassbakgrund) tar utrymmet för självklart är inget hon reflekterar över. Men hon är snäll iallafall. Och smart. Och hon kanske lär sig nu när hon lever i ett mycket brutalare klassamhälle än det svenska.

1 Comments:

At september 24, 2005 5:42 em, Anonymous Anonym said...

Haha! Att du har mage att prata om din ålder och utbildning, och antyda att Katrine jämfört med dig skulle vara omogen och obeläst. Vid sidan av Katrine framstår du som generande korkad och obildad, vad ni än diskuterar. Du har därför all anledning att tänka dig för innan du tar ordet i hennes sällskap, alldeles oavsett din ålder och utbildning. Det har inte att göra med klassbakgrund, utan med intellektuell kapacitet.

 

Skicka en kommentar

<< Home