söndag, september 11, 2005

Rød-Rød-Grøn, Rot-Rot-Grün, Röd-Röd-Grön...?

Imorgon är det stortingsval i Norge. Opinionssiffrorna är motstridiga. I två opinionsundersökningar (i Aftenposten och i NRK) får det rödgröna blocket majoritet. Medan det i VG:s opinionsundersökning blir borgerlig valseger. Det som det verkar hänga på är hurvida liberala Venstre lyckas ta sig över fyraprocentspärren. Man kan ju hoppas på att de åker ut. Fast kamrat fyraprocent (vad det nu heter i borgerliga kretsar) kanske gör sig gällande. Tajt blir det hursomhelst.

Om en vecka är det val i Tyskland. I DN kan man läsa att det rödgröna blocket har ett litet övertag mot de borgerliga på två procentenheter. Det som känns mest oroande är allt prat om en storkoalition mellan SPD och CDU/CSU. Sådant kommer ofrånkomligen att leda till politisk apati och att vägen öppnas för högerextrema grupper som kan profitera på avsaknaden av alternativ i den etablerade politiken.

Norge och Tyskland har möjligheten att få röd-röd-gröna regeringar. Hoppas att både väljarna och partierna gör det möjligt. Det kanske till och med är något för Sverige att ta efter nästa mandatperiod?

5 Comments:

At september 12, 2005 5:03 em, Blogger kamikaze said...

skälet till nyval e att bestämmandet i tyskland e decentraliserat, och kristdemokraterna har makten i den "kammaren" som ska godkänna tex lagändringar medan röd-grön har makten i den "kammare" som ska sta för den drivande politiken, och det här har blivit ganska blockerat och trögt. nyvalet galler endast den kammare som röd-grön har majoritet i. för att det inte ska bli samma lasta läge duger det förstas inte med att röd-grön vinner precis, utan röd-grön maste vinna med manga manga procent för att en sadan koalition ska vara aktuell - annars far vi nog räkna med att det blir konservativt eller storkoalition. sorry.

 
At september 12, 2005 5:43 em, Blogger fredrik said...

Om valet står mellan storkoalition eller konservativt väljer jag nog konservativt. En koalition mellan SPD och CDU skulle vara helt förödande för det politiska klimatet och framförallt för SPD. Ett brett vänstersamarbete är det som behövs. PDS må vara det gamla östtyska kommunistpartiets arvtagare (vilket tveklöst känns ganska osexigt), men de är minst lika välreformerade som de andra östeuropeiska kommunistpartier som blev socialdemokratiska efter murens fall.

 
At september 12, 2005 7:18 em, Blogger Nils said...

Jag tror tyvärr inte på en röd-röd-grön koalition, eftersom SPD och Linkspartei på varsitt håll har uteslutit den möjligheten. Och jag tror att Oskar Lafontaine och Gerhard Schröder skulle ha MYCKET svårt att komma överens i en regering. Nej du, stor koalition är vad vi kommer att få.

Å andra sidan har under inträffat förr...

 
At september 12, 2005 9:39 em, Blogger fredrik said...

Å andra sidan ville ju Schröder ha en storkoalition redan när han tillträdde. Då var det Lafontaine som satte käppar i hjulet om jag kommer ihåg rätt. SPD har ju trots allt flyttat sig åt vänster de senaste månaderna. Och frågan är hur länge Schröder sitter kvar. Fast som sagt, hellre borgerlig regering än storkoalition. Makten för maktens skull är inget att eftersträva.

 
At september 13, 2005 9:47 em, Blogger Peter Gustavsson said...

Fredrik, du kan bli bönhörd fortare än du tror: http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=691411

Jag lägger upp lite Norgeartiklar i morgon på min blogg, håll utkik!

 

Skicka en kommentar

<< Home