tisdag, november 15, 2005

Någon jävla ordning får det väl ändå vara!

Svt.se kan man läsa att Sverige ska ha militärt samarbete med Saudiarabien. Det är ju fullständigt vedervärdigt! Saudiarabien är en av värdens absolut värsta diktaturer. Läs mer om situationen i Saudiarabien på Human Rights Watch. Man skäms över att en socialdemokratisk regering ens kan komma på tanken! Vart är den ideologiska kompassen? I sommras publicerade jag ett citat av Olof Palme:

"Det vi bevittnar är en folkens resning mot de privilegierade grupperna. Det är samma krav på frihet och jämlikhet som en gång tände hoppet och stimulerade framtidstron hos den framväxande arbetarrörelsen i Europas länder. Skillnaden är att kraven idag delvis riktas mot oss. Den demokratiska socialismens grundläggande moraliska värderingar förpliktar oss att stå på de förtrycktas sida mot förtryckarna, på de eländigas och fattigas sida mot deras utsugare och herrar.”

Jag väljer att solidarisera mig med de saudier som vill ha demokrati, med de saudiska kvinnor som vill bli betraktade som människor, med de saudiska arbetare som vill organisera sig i fackföreningar och ha rimliga arbetsvillkor, kort sagt med de som är motståndare till den nuvarande förtryckarregimen. Frågan är på vilken sida Leni Björklund ställer sig?

1 Comments:

At november 21, 2005 9:49 fm, Anonymous Anonym said...

”På Svt.se kan man läsa att Sverige ska ha militärt samarbete med Saudiarabien.”

”Man skäms över att en socialdemokratisk regering ens kan komma på tanken! Vart är den ideologiska kompassen? I sommras publicerade jag ett citat av Olof Palme:”



Inget nytt, i samband med oljekrisen i början av 70-talet intensifierade Sverige sina relationer med oljenationerna, inte minst Saudiarabien. Ett tag kom hälften av vår oljeförbrukning från just Saudiarabien.

Hela mellanöstern sedan 1967 var teoretiskt stängt för svensk vapenexport enligt de svenska regleringarna men vapnen exporterades över Storbritannien och Singapore de två stora rexportörena av svenska vapen. Om det skulle vara någon skillnad mellan S regeringarna eller borgerliga regeringar vid den hör tiden så skulle det väl vara att de borgerliga ”klantade” till det mer. T.ex. DataSaab affären när de sålde amerikansk teknik till sovjet och orsakade frysning av amerikansk teknik till svensk vapenindustri, först med Palmeregeringen 82 öppnade USA kranen igen.

Som stor oljekund öppnade det upp för svensk exportindustri till Saudiarabien och grannländerna. Men man ville också köpa vapen. Ericsson sålde telesystem för 14 miljarder (dåtidens pengar), Alfa Laval, Skanska m.fl. gjorde stora affärer där. Iofs körde det ihop sig med de goda förbindelserna när Sverige sålde vapen till Iran under Iran/Irak –kriget, iofs sålde vi väl också till Irak men Saudierna blev lite purkna.

Men förbindelserna och affärerna med oljeländerna har fortsatt, Kuwait äger Q8 ett av de stora petroleumleverantörerna. Saudierna Shejk Mohammed Al-Amoudi tjänar svenska oljepengar som aldrig förr. Hans svenska oljebolag Preem gjorde en rekordvinst på 2,1 miljarder kronor under första halvåret i år. Preem fd rörelsebolaget OK som Saudiern köpte 1994.

Palme hjälpte till att bygga upp imperiet – Affärsvärlden.se

Al-Amoudi en av de stora utländska investerarna i Sverige, delägare i en rad stora bolag. Äger 75% av Scanraff Sveriges största raffinaderi, storägare i PEAB etc.

Palme var på intet sätt mer moralisk när det gällde svensk vapenexport än någon annan. Palme hade uppenbarligen inte något emot att Sverige sålde vapen till Saudiarabien.

Vi var väl redan då stora på vapenexport och har hållit ställningarna, enligt US kongressens årliga rapport var vi nummer 6 i världen 2004, per capita kom vi tvåa efter Israel.

Tycker inte det verkar som om Leni Björklund ställer sig annorlunda till vapenaffärer med Saudiarabien än Palme gjorde.

 

Skicka en kommentar

<< Home