söndag, juli 31, 2005

Är en föryngring av Broderskap möjlig?


Idag avslutar Broderskap (Kristna socialdemokrater) sin kongress lite i skuggan av den kongress SSU påbörjar imorgon. Broderskap är en organisation som jag har ett lite kluvet förhållande till. De tar å ena sidan ofta radikala ståndpunkter i framförallt internationella frågor (det är ingen slump att Olof Palme gärna använde Broderskaps kongresser för att flytta fram positionerna i internationella frågor). Men å andra sidan är jag tveksam till religiöst färgad politik (vi lever trots allt i Bushs och Bin Ladens tidevarv). En kamrat avfärdade en gång Broderskap (och framförallt ledande politiker som är medlemmar) som folk som inte vågar stå för en ideologi och istället pratar lite allmänt om ett kristet kärleksbudskap som grunden i sin politiska övertygelse. Men även om jag betraktar organisationen lite skeptiskt utifrån så undrar jag också varför Broderskap är så dåliga på att föryngra sig? Det verkar som det finns potential. Kyrkorna har gått i bräschen för fattigdomsbekämpningen och ofta kritiserat den sociala utslagningen. Religiösa ledare som Ärkebiskop KG Hammar låter ofta mer som socialdemokrater än vad många socialdemokrater gör. Jag läste nyligen en väldigt intressant bok av socialdemokraten Klas Corbelius - I mammons tid - där han skissar upp en socialistisk teologi. Med tanke på att de organisationer där Klas är aktiv (han är rörelsesekreterare för KRISS - Kristna studentrörelsen - och har varit styrelseledamot i Svenska kyrkans unga) samlar minst lika många som SSU och ofta står för en radikal politik borde det vara en utmärkt rekryteringsbas för Broderskap. Att bygga upp ett radikalt "ungdomsförbund" (kanske i samarbete med SSU) borde vara en angelägen uppgift för Broderskap om man inte vill dö sotdöden. Om man samlar 1/20-del av de som idag är aktiva i de kristna ungdomsförbunden skulle det bli över 1 000 nya medlemmar. Och även om man bara lyckas värva 1/10-del av dessa skulle det kunna utgöra grunden för ett antal "Unga Broderskapsgrupper" runt om i landet. Det finns potential och arbetsuppgifter för ett Broderskap som inte sakta vill vittra sönder.

5 Comments:

At augusti 01, 2005 1:41 em, Blogger Klas Corbelius said...

kärleksbudskapet är inte bara gulligt utan också svårt. kärlek är inte bara förälskelse utan att faktiskt vilja den andres bästa.

att låta älska din nästa vara grunden för politiken blir väldigt radikalt och är knappat fegt eller enkelt.

Grunden blir också den samma som för socialismen, allas lika värde och därmed allas lika rätt. En ekonomi som då delar upp människor i vinnare och förlorare är helt oacceptabel. Denna ekonomi måste förändras.

 
At augusti 01, 2005 3:28 em, Blogger fredrik said...

Jag tvivlar inte på att du är ärlig i din tro och övertygelse. Men att kristendom är lika med socialism tror jag att många kristna skulle invända emot. (Däremot tror jag att det är en ganska vettig utgångspunkt.) Och jag tror att ett kristet raster är ett sätt för en del ledande socialdemokrater att undvika frågan om vad kapitalismen gör med människan. Det räcker ju att vara lite snäll.

 
At augusti 02, 2005 7:49 em, Blogger Klas Corbelius said...

kristendom och socialism är två olika synsätt som dock med det dubbla kärleksbudet som grund kommer väldigt nära varandra. Lägg där till Jesus som rasar mot de rika och mäktiga och kräver en nystart för samhället.

Den traditionella kristna tron är dock en tro som makten och de rika försökt anpassa under århundraden till just något gulligt och harmlöst.

 
At maj 01, 2019 6:07 em, Blogger Allie Reyna said...

Hej, jag heter "ALLIE REYNA" Jag är från USA. Jag var gift i 7 år med Ruben. Saker började bli ful och vi hade slagsmål och argument nästan varje gång. Det blev sämre vid en tidpunkt som han lämnade för skilsmässa ... Jag försökte mitt bästa för att få honom att ändra sig och stanna hos mig men all insats var meningslös. Jag bad om och försökte allt men ändå fungerade ingenting.

Genombrottet kom när någon introducerade mig till den här underbara, stora stavningskastaren som till sist hjälpt mig ut ... Jag har aldrig varit ett fan av saker som detta men bara bestämde mig för att försöka motvilligt, för att jag var desperat och lämnade inget val ... Han gjorde speciella böner och använde rötter och örter ... Inom 2 dagar kallade han mig och var ledsen för allt det emotionella trauma han hade orsakat mig, han flyttade tillbaka till huset och vi fortsätter att leva lyckligt. vilket underbart mirakel Baba Egbe gjorde för mig och min familj.

Jag har introducerat honom till många par med problem över hela världen och de har haft goda nyheter ... Jag tror starkt på att någon där ute behöver sin hjälp. För brådskande hjälp av någon typ, kontakta Baba Egbe nu via hans Email: babaegbetemple@gmail.com eller WhatsApp honom på +7 (926) 512-8701.

 
At februari 11, 2020 7:35 fm, Blogger Safa Sadat said...

Hej alla, jag heter Aisha och jag är här ute för att vittna om BABA NOSA UGO: s goda verk från Karnataka Temple för att min lycka återställs, jag har varit gift i ungefär 11 år nu, det kom till en punkt när min man började agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade ett förhållande med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt som jag har jobbat för, jag kändes som att avsluta det Allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han löser alla slags andliga problem, örtmedicin för sjukdom som Fybroid, Astma, könssjukdomar, njursjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet till BABA NOSA UGO från vittnesmålen online och beslutade att prova honom.
Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, förberedde något för mig att använda, han gjorde nästan allt själv, jag tvivlade faktiskt på när han sa till mig att Jag skulle förvänta mig en god nyhet, det var mindre än 14 dagar då min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlåtit honom och nu är vi ännu lyckligare än någonsin tidigare.
Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag har aldrig förväntat mig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte att sluta dela hans vittnesbörd. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta Spellcaster, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

E-post: nosaugotemple@gmail.com / nosaugotemple@net-c.com

WhatsApp: +37258031247

https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

 

Skicka en kommentar

<< Home