torsdag, juli 28, 2005

En trevlig allians för systemskifte


Blev tipsad om en sida: Nytt flertall (Ungefär "Ny majoritet" fast det låter mycket bättre på norska. Majoritet låter så sterilt. Flertall känns mer som kött och blod.). Det är en kampanjsida för en rödgrön norsk regering efter valet i september. En regering som isåfall skulle bestå av Arbeiderpartiet (sossarna), Sosialistisk Venstreparti (ungefär som Vänsterpartiet) och Senterpartiet (ganska olika från Mauderaterna!). Man kan väl lugnt säga att Centerpartiet är det svenska parti som står längst från sitt norska systerparti. I Norge verkar det som om Åsanissemarxisterna har kontrollen. Finns det överhuvudtaget senterpartister som Federley & co i Norge? Den enda likheten är väl att de båda bondeförbunden är med i en allians för systemskifte. Den norska varianten känns trevligare...

Frågesport:
Jag gillar uttrycket "Åsanissemarxister" men har aldrig fått en fullödig beskrivning av vad det skulle innebära. Är det någon som kan komma med en schysst sammanfattning?

2 Comments:

At juli 28, 2005 4:47 em, Blogger Peter Gustavsson said...

Om man klickar in på http://susning.nu/%c5sa-Nisse-marxister får man följande förklaring:

Åsa-Nisse-marxister förekommer eller har förekommit som en nedlåtande benämning för...

- medlemmar i Centerns ungdomsförbund (då de av moderpartiet uppfattades som för långt åt vänster)
- redaktionen för Folket i Bild/Kulturfront (då de av sjuttiotalets hardcore-vänster uppfattates dom för tama)

Den som tvivlar på ordets existens kan läsa här: http://www.algonet.se/~koch/urbok.htm"

När jag för något år sen frågade en centerpartistisk riksdagsledamot förklarade han Åsanissemarxismen så här: "Vi samarbetade ohämmat med alla vänstersekter mot Vietnamkriget och så var vi jätteradikala i fördelningspolitiska frågor".

Åsanissemarxisterna var ganska tongivande i Centern under Olof Johanssons tid som partiordförande - en viktig anledning till att det blev ett s-c-samarbete 1995-98. Den högervridning som skett under Maud Olofsson - Mauderaterna - kan ses som en återgång till Fälldins tid då Centern stod betydligt tydligare inom det borgerliga blocket.

Norska Senterpartiet har helt andra förutsättningar eftersom Norge fortfarande är ett jordbruksland på ett annat sätt än Sverige, med en stark "fylkespolitikk" som gör det lättare att bo kvar på landsbygden. Senterpartiets främsta profilfråga de senaste femton åren har varit motståndet mot ett norskt medlemskap i EU, vilket också gjort det väldigt naturligt för S att samarbeta med andra rörelser som motsätter sig EU-medlemskap vilka framför allt är vänstern i Ap/AUF och SV.

 
At juli 29, 2005 10:19 em, Blogger Roger said...

Orange är tydligen förändrngens färg. För mig är det liksom gamla Televerket.

 

Skicka en kommentar

<< Home