måndag, juni 27, 2005

En ny tankesmedja

I Pravda kan man läsa att SAP och ABF:s tankesmedja Idé & tendens ska slås ihop med LO-idédebatt. Det är felaktigt säger man på LO-idédebatt. Alltid något. LO-idédebatt har stått för kulorna och varit garant för många intressanta möten över gamla invanda gränser under de senaste åren. Attac och LO:s sommarläger på Brunnsvik, Socialistiskt Forum (inte mitt Forum, men bra ändå) på ABF-huset i Stockholm, teoretiska vänstertidskriften Fronesis (som jag översätter i ibland) och en högintressant skriftserie tillsammans med Centrum för Marxistiska Samhällsstudier. Förhoppningsvis kan de fortsätta med det.

Men det som verkar vara sant är att Ide & tendens går upp i en ny tankesmedja som ska ha ABF, LO och SAP som huvudmän. Jag vet inte om det är så bra. Idé & tendens har inte gjort så hemskt mycket väsen av sig hittills. (Även om Ann-Marie Lindgren från tid till annan slängt fram en del visionära förslag - fondsocialism för at finansiera framtidens sjukvård förra påsken fick min mobil att ringa av glädje!) Jag må vara sosse, men jag hade hellre sett att ABF och LO hade blivit ensamma huvudmän för tankesmedjan. Den nu presenterade konstruktionen är lite för nära regeringskansliet för att det ska kännas riktigt spännande. Fast det ser ju å andra sidan ut att ändras inom en relativt kort framtid. Fast man får väl vara glad för det lilla. Mer idédebatt behövs i röran. Hoppas bara att den kommer att vara självständig och handla om mer än skattenivåer och landstingsindelningar. Brittiska Catalyst tycker jag är en spännande tankesmedja som skulle kunna tjäna som förebild, gärna i kombination med klassiskt svenskt folkrörelsearbete. Men hursomhelst, behövs det en sekreterare för en "panel" om den demokratiska socialismen ställer jag gärna upp (ni vet att ni behöver ett vänstersamvete!).

Och slutligen kan jag väl få passa på att komma med ett namnförslag som förpliktigar på den ännu namnlösa nyfödda: Wigforssinstitutet - teori och praktik i förening.

3 Comments:

At juli 04, 2005 11:04 em, Blogger Klas Corbelius said...

jag undrar också vad partiet sysslar med. vilken trovärdighet har egentligen en tankesmedja under ledning av Ann-Marie "att vinna valet är den viktigaste valfrågan" Lindgren? LO idédebatt med Olle Sahlström är det tredje bästa vi haft i den vägen. näst bäst är qvo vadis som fanns i cyberrymden 1998-2003, under en period med ett nytt nummer i veckan... trots att det bär emot måste jag ändå ge förstaplatsen till socialistiskt forum, för dess uthållighet! visst är fronesis bra, men den där riktiga bredden har de aldrig fått, inte heller de där lite snabbara kommentarerna till vad som händer i världen, givietvis utan att göra avkall på den djupa analysen!

 
At juli 05, 2005 12:26 fm, Blogger fredrik said...

Jag tycker att Ann-Marie Lindgren har tänkt en del spännande tankar. Problemet med Idé & tendens har väl delvis att man varit underfinansierade, delvis att man suttit på 68:an och delvis att syftet har varit oklart. De första två löser sig förhoppningsvis med den nya tankesmedjan (fantastiskt vackert ord - mycket bättre än Think Tank). Hur det blir med det tredje återstår att se.

 
At juli 05, 2005 12:33 fm, Blogger Klas Corbelius said...

en tankesmedja bör inte 1) vara rädd för att stöta sig med uppdragsgivaren 2) finnas till för att vara ett albi (och därför ha för lite pengar) 3) bestå av en eller några enstaka som ska fylla upp spalter och tv-soffor. ovanstående var felet med idé och tendens. och jag vidhåller att om den som leder partiets tankesmedja säger att den viktigaste frågan är att vinna valet (inte vad som ska göras med makten) så känns visionerna stendöda.

 

Skicka en kommentar

<< Home