onsdag, november 08, 2006

Bernie, Bernie, Bernie

USA har fått sin första uttalat socialistiska senator i Vermonts Bernie Sanders. Sanders fullkomligen sopade mattan med sin republikanska motståndare Richard Tarrant och fick 65% av väljarna med sig på en tydlig vänsterpolitik. Men det som gör Sanders så speciell är inte bara att han lyckas vinna val trots att han har en politisk åskådning som ska göra det omöjligt att vinna val i USA. Det är också att han har ett brett stöd även bland traditionellt konservativa väljare. I CNN:s vallokalsundersökning kan man till exempel läsa att 21 procent av de som är registrerade republikaner och som identifierar sig som konservativa röstade på honom.

Grattis Bernie! Nu väntar vi på förändring. För som det står på hans kampanjsajt: "Change is on the way!!!!!"

Etiketter:

2 Comments:

At november 10, 2006 2:10 em, Anonymous Anonym said...

Frågan är vad man av detta kan dra för slutsatser om Vermontväljarnas inställning till "tydlig vänsterpolitik". Det förtjänar att påpekas att delstatsborna samtidigt återvalde sin republikanske guvernör, Jim Douglas, med 57 procent av rösterna. Visserligen är väl inte Douglas den mest konservative republikanen i USA, men detta visar väl ändå att amerikansk politik är komplex och ofta personrelaterad. Bernie må vara populär i Vermont, men man ska nog akta sig för att anta att den främsta orsaken till det är hans inställning till ekonomisk omfördelning.

//A

 
At november 10, 2006 3:33 em, Blogger fredrik said...

Det finns givetvis mängder med anledningar till att vermontborna valde Bernie Sanders. En är förmodligen att väljarna uppfattar det som att han står upp för delstatens intressen (dvs. en slags lokalpatriotism) och en annan kan vara att han inte tillhör de i den amerikanska vänstern som ivrigast har talat om vapenkontroll (Vermont är en landsbygdsdelstat med många jägare). Men att tro att hans åsikter om ekonomisk omfördelning inte har något med att han valts till Vermonts enda ledamot i representathuset sex gånger är inte särskilt trovärdigt. Bernie Sanders har under hela sin tid som folkvald arbetat för en vänsterpolitik.

 

Skicka en kommentar

<< Home