fredag, september 15, 2006

Har Wigforss en sondotter?

DN Debatt igår skriver en Susanne Wigforss att hennes farfar - Ernst Wigforss - inte skulle ha känt igen sig i dagens socialdemokrati. Implicit menar hon också att om Ernst Wigforss hade levat idag hade ha röstat på någon av maktalliansens beståndsdelar. För alla med minsta kunskap om Ernst Wigforss åsikter och tankar är detta givetvis löjeväckande. Jag är säker på att han inte hade varit nöjd om han sett dagens socialdemokrati. Han hade velat ha mer socialdemokrati, mer demokratisk socialism. Ernst Wigforss var (är) utan tvekan svensk arbetarrörelses största tänkare. Och han skulle säkert inte dela särskilt många åsikter med sin sondotter. Vilket för mig till det jag egentligen skulle skriva om.

Igår ringer en äldre herre upp mig i min egenskap av s-märkt politruk i hans hemkommun och gör mig uppmärksam på ovannämnda artikel. Hans invändning är att enligt Ernst Wigforss memoarer så hade han inte några söner (däremot en adoptivdotter). Av förståliga skäl har jag inte hunnit dubbelkolla uppgifterna (memoarerna omfattar tre band - och det är i skrivande stund 51 timmar kvar till vallokalerna stänger). Men har man inga söner kan man inte ha några sondöttrar. Kanske vet någon läsare mer. Har Ernst Wigforss en sondotter eller är det något fuffens på gång?

Själv kommer jag att rösta på samma parti som Ernst Wigforss tjänade och var trogen in i döden, socialdemokraterna. Jag gör det därför att det inte finns någon ångervecka på det moderata systemskiftet.
  • Om sjukhusen väl läggs ut på börsen tar vinstintresset över för gott.
  • Om låglönejobben accepteras pressas allas löner ner.
  • Om udden riktas mot sjuka och arbetslösa skapas nya klyftor.
  • Om skolbarn blir kunder på en marknad drar många en nitlott för livet.

Ingen vinner på att några lämnas efter. Rösta på socialdemokraterna på söndag!

Nu ska jag spendera de sista dagarna med att knacka dörr. Alla ska med. Så enkelt är det.

PS. Socialdemokraterna kommer att få 40,8% i valet. Kom ihåg var ni läste det först!

2 Comments:

At september 18, 2006 10:17 fm, Blogger Redaktionen said...

Tyvärr fick ni inte 40,8 %. Jag hoppas nu det kommer att röra sig i partiet, för mer av demokratisk socialism!

 
At september 18, 2006 1:46 em, Blogger fredrik said...

Vi får hoppas det. Röra sig kommer det säkert åt både det ena och det andra hållet. Har vi tur får vi se en röd-röd-grön allians av norsk typ växa fram de närmaste åren.

 

Skicka en kommentar

<< Home