onsdag, augusti 09, 2006

Ett amerikanskt arbetareparti

Dagens lästips är Alyssa Katz' artikel The Power of Fusion Politics i amerikanska vänstertidskriften The Nation. Artikeln handlar om Working Families Party i New York som framgångsrikt har använt "fusion voting" för att tvinga fram en mer progressiv och arbetarklassvänlig politik. Med sin bas i fackföreningsrörelsen och andra sociala rörelser har de skapat det närmaste USA har haft ett socialdemokratiskt parti på många, många decennier. WFP har fokuserat på ekonomiska frågor som gynnar arbetarklassen, som välbetalda jobb, överkomliga bostadskostnader, tillgänglig sjukvård, bättre offentliga skolor och större investeringar i offentlig sektor. Här finns också en kort film om WFP.

2 Comments:

At augusti 11, 2006 11:57 fm, Anonymous Anonym said...

Lite suspekt namn på partiet. Är det utslag för nåt slags moralkonservatism, en arbetarklassorienterat kristdemokrati? Jag ska läsa vidare. Verkar intressant ändå.

 
At augusti 11, 2006 12:52 em, Blogger fredrik said...

Begrepp som "working class" är ju svåra att använda i USA som snarare talar om över-, medel- och underklass. Sedan är WFP väldigt fokuserade på ekonomiska klassfrågor, snarare än t ex feminism och homosexuellas rättigheter. Deras styrka är att deras väljarbas till stor del (framförallt i norra New York, kring Buffalo) är vit (i New York City är basen däremot till stor del etniska minoriteter), ganska socialt konservativ arbetarklass. En grupp som Republikanerna hittills i stor utsträckning har fångat upp med konservativa värdefrågor. WFP kan få den här gruppen att rösta på kandidater som är progressiva även i värdefrågor genom att peka på arbetarklassväljarens ekonomiska intresse.

 

Skicka en kommentar

<< Home