fredag, mars 03, 2006

Bra SSU!

I media kan man idag ta del av SSU:s förbundsordförande Anna Sjödins krav på partiet att löneskillnader på grund av kön ska vara avskaffade vid nästa mandatperiods utgång. Ett utmärkt, praktiskt krav som visar att det nya SSU inte har blivit en sönderkompromissad organisation utan istället är på väg att utvecklats till den del av arbetarrörelsen som kan driva radikala och genomförbara förslag för ett mer jämlikt samhälle. Man förlorade visserligen frågan om delad föräldraförsäkring på kongressen i höstas, men det här visar att man inte backar för och accepterar patriarkatets ekonomiska realiteter. En bra start. Jag hoppas på mer!

Ett bra palmecitat i sammanhanget kan vara följande om de usla kvinnolönerna i offentlig sektor:

“Min synpunkt är enkel: Vi vill inte utnyttja en stor grupp människor, framför allt kvinnor, utan ge dem rättvisa. Då får vi också solidariskt ta konsekvenserna på skatteområdet.”

2 Comments:

At mars 08, 2006 7:51 fm, Blogger Joel Malmqvist said...

Det hade varit jättebra om SSU kunde "driva radikala och genomförbara förslag för ett mer jämlikt samhälle". Men det är inte vad som sker, istället handlar det om att sätta upp en målsättning utan att ange några metoder för att nå målet.

Lönediskrimineringen kan inte "slopas" som om den vore en skatt eller en lag. En mycket liten del av diskrimineringen handlar om regelrätta brott om existerande lagar. Istället handlar det om kvinnors och män studie- och yrkesval, om att ansvar för barn och hem kodas som kvinnliga, ojämlikt uttag av föräldraledighet och så vidare. Dessvärre är det inte möjligt att med riksdagsbeslut ändra i genussystemet, och därför måste SSU berätta vad de tänkt göra för att kraven om stopp för lönediskriminering ska bli meningsfulla.

Det hade varit jättebra om patriarkatet, lönediskrimineringen och kvinnovåldet hade kunnat slopas. Men så funkar det inte. Det vi behöver är konkreta förslag, strategier och vass analys. Inte tomma målsättningar.

 
At mars 08, 2006 10:55 fm, Blogger fredrik said...

Visst handlar det delvis om studie- och yrkesval (välbetalda manliga ingenjörer kontra underbetalda kvinnliga förskollärare, t ex) och det är svårt att komma åt. Det handlar också om ett ojämlikt uttag av föräldraförsäkringen (något som SSU trots allt har försökt göra något åt).

Men det är också så att män oftast har högre lön än sina kvinnliga kollegor även när de har jämförbar erfarenheter (yrke, arbetstid, utbildning osv). Och där borde (socialdemokratiska) politiker i egenskap av arbetsgivare i den offentliga sektorn kunna göra en insats. SSU:s målsättning kanske inte är perfekt. Men det lyfter åtminstone upp frågan på bordet.

 

Skicka en kommentar

<< Home