torsdag, juni 23, 2005

Snart ska utbrottets timma slå

För några veckor sedan skrev Håkan Wahlen ett fantastiskt inlägg på sin blogg med titeln Socialismens återkomst. I korthet går det ut på att den borgerliga utförsäljningen av allmännyttan på Kungsholmen var det första steget i en ny era för den demokratiska socialismen. Kapitalet skapar förutsättningarna för sin egen undergång var det någon som sa en gång.

Håkan väljer visserligen att blunda för den segregation som följde i privatiseringsvågens (eller socialiseringsvågen som han nog skulle säga) bakvatten. Stockholms innerstad är idag ett ghetto i ordets rätta bemärkelse. Etniskt rensat och klassrensat. Ett reservat för vit, välutbildad, välbetald medel- och överklass.

I det Hornstull där jag själv hyr en andrahandsetta är gentrifieringsprocessen ännu inte fullkomlig. Men man ser tangentens riktning. Man får kryssa fram mellan cityjeepar och a-lagare när man ska till tunnelbanan. Taxihaken ersätts med hippa kaffebarer. De gamla innevånarna försvinner ut i marginalen och unga civilekonomspar från Småland flyttar in. Och snart är Hornstull lika trist som resten av innerstan. Det finns en ödets ironi i att de som söker det coola och kan betala för det är samma människor som kommer att suga det coola ur stadsdelen.

Det gör att det kan vara lite svårt att se bostadsrättsinnehavarna i Stockholms innerstad som den nya tidens proletariat. Men det är en underhållande tanke.

Men vad bör då göras för att komma åt segregeringsproblemet (kooperationssocialsmen kräver enligt Håkan bara en borgerlig valseger)? Ett delförslag skulle vara att bygga, säg, 5 000 allmännyttiga lägenheter (gärna med självförvaltning för att fortsätta på Håkans tankar) på Gärdet. Jag blir alltid lika förvånad när jag ser skisser på vart man ska bygga bostäder i Stockholm. Den där fula gräsmattan får alltid vara ifred. Det är ju iallafall ingen som röstar på (s) där. Och just därför ska vi bygga in en socialdemokratisk väljarbas bland bratsen på Östermalm. Om sen folk vill gå ut med sina pudlar kan de väl göra det på Djurgården.