tisdag, juni 19, 2007

S-studenter valde en röd kil

”Jag är socialist, demokrat, ja revolutionär, brinnande revolutionär. Men vi måste skona det sköna, personlighetens rätt, individualiteten. Socialismen får inte bli fiende till individualismen. De två måste förenas. Detta gör Hjalmar Branting. Håll er till honom.”

Orden är Ellen Keys. Men de citerades också av Socialdemokratiska studentförbundets nyvalde ordförande Kajsa Borgnäs i hennes linjetal på studentförbundets kongress i helgen. Jag känner inte Kajsa. Om jag har förstått det rätt så gick vi om varandra våren 2004 när jag gjorde mina sista blygsamma insatser i Laboremus, och hon gjorde sina första. Men jag blir ändå glad när jag läser talet och vet att någon som kan hålla ett sådant tal också kan bli förbundsordförande i s-studenter. Det tyder på att förbundet idag är något annat än den organisation jag blev medlem i en gång i tiden. För även om Kajsas åsikter alltid har varit levande i Laboremus och förbundets interna diskussioner så var det inte länge sedan man kunde få höra att man var kommunist om man gav uttryck för dem i förbundskongressens talarstol. Det var inte heller länge sedan som Kajsas åsikter skulle ha kunnat mobilisera legioner av mörkermän (och -kvinnor) beredda att kuppa årsmöten och åsidosätta medlemsviljan för att hindra att de som gav uttryck för dem blev officiella företrädare.

Med Kajsa i spetsen för förbundet och som adjungerad i partiets VU görs förbundssymbolen, den röda kilen, äntligen rättvisa.

6 Comments:

At juni 21, 2007 3:06 em, Blogger Olof said...

Jag känner till den röda kilens historia, men vad är historien bakom att s-studenter använder den???

 
At juni 21, 2007 3:22 em, Blogger fredrik said...

Även jag känner till att VPK använde symbolen i någon valrörelse i slutet av 1960-talet (?). Dock spegelvänd jämfört med s-studenters kil. Men "The Red Wedge" var också namnet på en kampanj där en rad engelska popmusiker stödde Labour i slutet av 1980-talet. Varför s-studenter valde kilen som symbol är jag inte helt säker på. Det finns ju såklart symboliken av en kil in i det stora grå betongpartiet. Vi är väl några som från och till har ifrågasatt hur röd den kilen har varit. Men jag tror att lösningen finns där någonstans. Som en rolig parantes kan jag nämna att det lär ha funnits en affisch med feltryck en gång i tiden där den kilen och massan bytte färg. Det blev alltså en grå kil in i den röda massan. Stockholmsklubben SSK som hörde hemma på förbundets vänsterkant hade den uppsatt i sin klubblokal som ett bevis för förbundets högerposition inom rörelsen.

 
At juni 21, 2007 11:08 em, Blogger Olof said...

VPK har kanske använt den, men de har ju också lånat den. Orginalet, "Beat the Whites with the Red wedge", är från 1919 och gjordes av den ryske propagandisten El Lissitzky. Den symboliserar de röda bolsjevikerna som slår in en kil i den vita kontrarevolutionärerna. (Sök på "El Lissitzky" på Wikipedia.)

Jag tycker det är lika kul varje gång jag ser loggan, men trodde ursprunget var allmänt känt. Nu är det ju än mer intressant att få reda på historien bakom...

 
At juni 21, 2007 11:53 em, Blogger fredrik said...

Det kände jag inte till. Men då har du ju ett uppdrag i att ta reda på hur det gick till när kilen blev förbundssymbol. Eftersom s-studenter i sin moderna upplaga bara är 17 år så finns ju grundarna i stor utsträckning fortfarande i livet och är vid god hälsa.

 
At juni 25, 2007 8:47 fm, Blogger Roger said...

Det riktigt riktigt roliga är väl att de till sin nystart i början av 90-talet lyckade få en feltryckt och fick massor av fina klistermärken med en grå kil i en röd massa. Det fanns ju de som tyckte att det inte var en helt opassande symbol...

 
At juni 25, 2007 12:43 em, Blogger fredrik said...

Roger: Var det inte det jag sa i min första kommentar (typ)?

 

Skicka en kommentar

<< Home