fredag, april 20, 2007

Socialdemokratisk press

För en dryg vecka sedan åkte jag upp till Norrbotten. Väl på Kallax flygplats i Luleå möts jag av de lokala tidningarna. Och även om man bortser från det fascinerande faktumet att småorter som Piteå och Haparanda har egna dagstidningar (socialdemokratiska Piteå-Tidningen respektive "oberoende provinsiella"/moderata Haparandabladet) så blir man som stockholmsboende vänsterman lite avundsjuk. Länets största dagstidning är Norrländska Socialdemokraten medan andratidningen är moderata Norrbottens-Kuriren. Men det är inte den socialdemokratiska dominansen i sig som är det mest intressanta. Istället är det hur tydligt tidningarnas politiska beteckning lyser igenom även på nyhetsplats. Den där dagen förra veckan så har "Norrländskan" en intervju med Transports regionala skyddsombud som huvudnyhet på ettan. "Kuriren" har på motsvarande plats nyheten att moderaterna ska få en ny distriktsordförande (hittar inte länk). Från ett stockholmsperspektiv tycker jag att det är uppfriskande att så tydligt se kopplingen mellan ledarsidans inriktning och det publicistiska innehållet i tidningen. Man kanske inte är en knäpp konspirationsteoretiker när man gnäller över stockholmspressens borgerliga nyhetsvärdering?

Annars finns förmodligen landets bästa socialdemokratiska "ledarsida" i centermärkta Skånska Dagbladet där framförallt Tony Johansson håller den röda fanan högt.

1 Comments:

At april 21, 2007 2:06 em, Anonymous Anonym said...

Hej!

Jag tycker att Göran Gredier som är chefredaktör för Dala-Demokraten är duktig som får stort genomslag i riksmedia. Gredier skriver ju för övrigt krönikör
i bl a Metro och Arena.
Gredier har varit styvmoderligt behandlad av den förra parti-ledningen. Hoppas att den nya partiledningen tar till vara Göran Gredier engagemang och komptetens.

Tänk en kulturdebatt mellan Greider och kulturministern.
Vem framstår som mest kunnig?


Hälsningar
Rustan Rydman
Maria-Södra stations s-förening

 

Skicka en kommentar

<< Home