måndag, mars 27, 2006

Oväntat, men inte förvånande

Jan Eliasson är ny utrikesminister. Oväntat, men inte förvånande. Eliasson har en bred erfarenhet av utrikespolitiken. Han har arbetat i centrum för svensk socialdemokratisk utrikespolitisk sedan Olof Palmes dagar. Personligen kan jag tycka att han verkar lite grått tjänstemannaaktig. Men det kan ju vara en feltolkning. Det är ju trots allt den rollen han tidigare har haft.

Carin Jämtin, förhandsfavoriten flyttar fram positionerna. Biträdande utrikesminister läggs till den nuvarande portföljen. Det kunde ha gått mycket sämre.

Ska man ge kritik till utnämningen så är det att regeringen nu återigen har tiltat över könsmässigt med manlig övervikt (12-10). Det här valet ger givietvis intrycket av tyngd och stabilitet. Men det hade varit kul om Göran Persson hade vågat vara mer framåtsyftande. Fast man får vara glad för det lilla. Carin Jämtin har som sagt flyttat fram positionerna. Om några år är hon en självklar kandidat för utrikesministerposten (och kanske statsministerposten).

Se presskonferensen här.

1 Comments:

At april 08, 2006 4:31 em, Anonymous Anonym said...

Hur kan något vara oväntat men inte förvånande? Är det inte samma sak som att säga "ja, det här var oväntat men det var inte oväntat"?

 

Skicka en kommentar

<< Home