fredag, juni 30, 2006

Läs lite om klassism

Dagens lästips blir "Extending Our Analysis of Class Oppression: Bringing Classism Into the Race & Gender Picture" av Chuck Barone. En översättning av "Abstract" blir ungefär som följer:

Vad som saknas i vår förståelse av klassförtryck är en förståelse av klassförtryck som "klassism", som ett system av socialt förtryck som fungerar på flera samhälleliga nivåer och som omfamnar både strukturer och mänskligt handlande. Denna uppsats strävar efter att utöka vår förståelse genom att skissa på en flernivåsanalys av klassförtryck som ett socialt system som inkluderar makro-, meso- och mikronivåer, och som inkluderar både strukturer och mänsklig handling. Den kommer att undersöka hur människor kommer att inneha sina klassroller; hur de lär sig sin specifika klassyn, -uppförande, -beteende, och -kultur; och hur klassförtryckets personliga och sociala dynamik är besläktat med klassförtryckets och exploateringens större makrostrukturer.

Jag hittade uppsatsen via Wikipedias artikel om "Classism". På hans hemsida kan man också hitta en lite nyare uppsats: "The Foundations of Class and Classism". Den ska jag nog läsa i helgen.