tisdag, april 18, 2006

En horisontell socialdemokratisk europadebatt?

Ikväll anordnar den socialdemokratiska föreningen "ESP Stockholm (Avdelning 1)" ett intressant eftervalsanalysseminarium om det italienska valet med Anders Ehnmark och Olle Svenning på ABF-huset. Verkar intressant tycker jag.

Och även om jag tycker att idén att starta lokala ESP-föreningar är ett vällovligt initiativ för att diskutera vad ett socialdemokratiskt Europa ska vara så är jag lite skeptisk. All europadebatt (oavsett om man är för eller mot, entusiastisk eller skeptisk) är vertikal. Fokuserad på centrum. Allt cirklar kring Bryssel. Vill man utveckla en europeisk socialdemokratisk debatt borde det finnas mer av horisontellt utbyte. Arbetarekommuner borde ha "vänorter" i andra delar av EU. Stockholms arbetarekommun borde kanske ha ett aktivt utbyte med PASOK i Aten? Göteborgs arbetarekommun borde kanske ha ett aktivt utbyte med Labour i Liverpool? Och så vidare.

Till och med den mest eurocentriska delen av socialdemokratin - Socialdemokratiska studentförbundet - saknar den typen av utbyten. Man har bland annat (haft) utbyten med Burma, Vitryssland, Sydafrika och Kuba. Men varför har man inte Laboremus i Uppsala utbyte med Labour Students i Oxford? Varför har inte LSSK i Lund utbyte med JUSOS i Heidelberg? Varför har inte SSK i Stockholm utbyte med SG i Bologna? Och så vidare.

När får vi en mer horisontell socialdemokratisk europadebatt?